Strona główna > Grupy > Problemy rodzinne > poważny problem
Problemy rodzinne
Pytania, porady.

poważny problem

niunka710
24 czerwca 2010
hey mam taki problem jestem bardzo niesmiała osoba w stosunku do osob ktorych nie znam i czasami w gronie nowych znajomych nic prawie nie uczestnicze w rozmowie a to bardzo mnie drażni jak mam temu zaradzic?jak pozbyc sie niesmiałosci?kurde az mi wstyd niekiedy za siebie ze taka wlasnie jestem...pomożcie chociaz jakies rady...plose..pozdrawiam...i przez ta moja niesmialosc zle wypadam w gronie rodziny przy tesciach ktorzy nie maja o mnie dobrego zdania..chce mi sie plakac niekiedy ale taka jestem chce sie zmienic na lepsze ale nie wiem jak:(

domcia120
24 czerwca 2010
Ja tez miałam kiedyś z tym problem :p do dzisiaj mam przy osobach których nie znam no ale to mija z czasem jeśli dobrze się z kimś poznasz to póxniej ta niesmiałośc mija ... a co do teściów to wcale nie muszą mieć o tobie dobrego zdania w końcu to nie z nimi jesteś a z ich synem prawda ?
Minie z czasem więc głowa do góry i się nie przejmuj ;**

agusiaczek
26 czerwca 2010
Nieśmiałość jest oznaką niepewności... każdy chyba z początku w nowym towarzystwie nie wie od czego zacząć i jak, skoro siedzi obok nas tyle nieznanych ludzi. Ja zawsze potrzebuję chwili żeby się odezwać. Na początek obserwuję ludzi, o czym rozmawiają jak się zachowują dopiero potem zaczynam wdawać się w rozmówki. Czasami jest tak że się nic nie odezwę, a to tylko dlatego, że ludzie mi nie odpowiadają albo mnie drażnią płytkością.
Pierwsze co to zaproponuję Ci akceptację siebie- jesteś jaka jesteś i kropka. Jak się komuś nie podoba Twoja osoba to ma pecha, Ty się nie zmieniaj na siłę. Przypomnij sobie wtedy ile osób Cię lubi, a takowych jest na pewno wiele. To pomaga bo później- nie boisz się rozpocząć rozmowy. Teściami się nie przejmuj, mało kiedy teście mają o przyszłej synowej miłe zdanie.