Strona główna > Grupy > Gotujemy > Parówki na 100 sposobów:)
Gotujemy
Nasze polskie, domowe specjały. Przepisy i pytania.

Parówki na 100 sposobów:)

Farai
17 maja 2010
parówki są znane w kręgach ludzi lubiących szybkie i łatwe w przygotowaniu dania ;)
Dzieci tez uwielbiają paróweczki, więc czemu nie podawać ich w ciekawy sposób??
Ja ostatnio zrobiłam na śniadanko parówki w cieście;)
Dzielcie się pomysłami;)
http://images47.fotosik.pl/120/5190482ea4ca13d6med.jpg

domcia120
17 maja 2010
mmm musza byc pyszne :))

A ja polecam parówki pieczone z żółtym serem :p
kroimy ser żółty w paski. Przed końcem smażenia staramy się aby rozcięcie w parówkach było u góry. W rozcięcie wkładamy ser żółty. Jeśli dysponujemy pokrywką to przykrywamy patelnie. Smażymy jeszcze 1 ,2 min i gotowe :p

Same spróbujcie

Farai
18 maja 2010
super przepis;)
ja dla ułatwienia kupuje juz takie z serem:p
i do piekarnika na kilka minut, spróbuj bo też pyszne;)

Ela
18 maja 2010
a co to za ciasto? ;]

Farai
20 maja 2010
ciasto francuskie, kupuję od razu gotowe:) w Biedronce jest takie:P a paróweczki z serem kupuje Paryżanki w sklepiku osiedlowym;)

Farai
9 czerwca 2010
Dziewczyny znalazłam konkurs:) dodajemy przepis na danie z parówkami a znajomi głosują na nas:) ja już z 5 przepisów zamieściłam:P:P http://konkurs.paryzanki.com.pl/przepisy

Krysia
10 sierpnia 2010
Ja z parówkowych przepisów najbardziej lubię ten:

Składniki:
SKŁADNIKI: * 75 dag papryki * po 50 dag cebuli i pomidorów * po 25 dag parówek * 2 łyżki oliwy z oliwek * * 2 ząbki czosnku * * natka pietruszki * * świeża papryka *puszka zielonego groszku * sól, pieprz,

PRZYGOTOWANIE:

Leczo: Z umytej papryki wyjąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, włożyć na moment do zimnej wody i obrać ze skórki. Z parówek zdjąć osłonki. Cebulę pokroić w kostkę , parówki pokroić w talarki. W płaskim rondlu lub na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć najpierw cebulę, następnie parówki, potem paprykę.

Na koniec włożyć pokrojone w ćwiartki pomidory oraz zielony gorszej i dusić leczo na średnim ogniu 10-15 min. Tuż przed zdjęciem z ognia doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Gotową potrawę posypać natką pietruszki. Podawać na gorąco z ryżem, drobnymi kluseczkami lub pieczywem.
Osobiście najbardziej lubię to danie z ryżem

Krysia
1 września 2010
Ja polecam ten przepis, jest naprawdę pyszny!!

Omlet

Składniki:
4 jajka , 2 parówki , łyżka masła, łyżka śmietanki słodkiej 18 % ,mała cebulka, 10 dag sera żółtego,sól i pieprz do smaku.

Pokrojone parówki i cebulkę przyrumieniamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Odkładamy na talerz. Do tej samem patelni dokładamy pozostałe masło i wbijamy rozmącone jaja ze śmietanką. Nie mieszamy, po chwili wrzucamy na wierzch zrumienione parówki z cebulką. Po ścięciu jaj posypujemy całość startym serem i podajemy na gorąco.

Aneta32
5 grudnia 2011
Do tych parówek w cieście świetnie pasuje sos czosnkowy. A co jest najlepsze można jeść je na zimno jako przekąska.

trimmpa
7 grudnia 2011
niby taka prosta rzecz, ale parówki sa strasznie kontrowersyjne... ;) nie macie nigdy tak, że ktoś Wam przypomni, z czego sa zrobione i przez to ich nie jecie jakiś czas? bo ja właśnie teraz tak mam :P ale znajac siebie, pewnie mi niedługo przejdzie ;)