Strona główna > Grupy > Dzieci > Jak oduczyć malucha picia z butelki ???
Dzieci
Kochane maleństwa, nasze małe skarby.
Wychowanie i opieka nad dzieckiem, porady, rozmowy o dzieciach.

Jak oduczyć malucha picia z butelki ???

Anulka24Krk
15 kwietnia 2008
Moj synek ma prawie 3 latka chciała bym go oduczyć picia z butelki lecz nie wiem jak probowałam już pare razy ale skutki były/są marne kubków niekapków mam chyba ze 6 ale on nie chce nic tylko butelke w tym roku idzie do przedszkola a tam juz musi umiec pic z kubeczka .... Macie moje kochane jakiś pomysł na mojego szkraba ??

(?)
15 kwietnia 2008
mojemu synowi jak juz uznalam ze dosc obcielam smoczek i powiedzialam ze pies odgryzl:)) poskutkowalo:) z cora nie mialam problemu nie pila nic z butelki,za to mialam inny problem karmilam piersia do 2.5 roku:) to bylo dopiero ja tego oduczyc!

(?)
15 kwietnia 2008
zwyczajnie, odstawic butelke dac kubek niekapek, przetrwac napady zlosci, tlumaczyc, ze nia ma butelki, a najwazniejsze byc w tym konsekwentna:D

Anulka24Krk
15 kwietnia 2008
no a jesli maluch pije mi duzo w nocy bo on to sie budzi na picie jakies 2 3 razy a jak mu dawalam kubek w nocy to tak plakal ze cala kamienica sie budzila ;/i co jedyne co go uspokoilo to butelka ...

(?)
15 kwietnia 2008
przez jakis czas bedzie plakal, to nieuniknione, w tym czasie go przytul, a wdzien tlumacz nie ma butelki i tyle, trzylatek to juz niezly kombinator i chyba juz sie zorientowal, ze placzem moze wymusic zmiane twojego postepowania, jezeli chcesz uniknac w przyszlosci roznych niemilych scen, badz zawsze konsekwentna w stosunku do dziecka, mozesz mu tlumaczyc, ze butelke pija tylko malutkie dzieci, a on juz jest duzy chlop i poza tym byletki nie bo wyrzucona i konsekwentnie podawac kubeczek, po paru dniach bedzie po problemie

Anulka24Krk
15 kwietnia 2008
No sprobuje chociaz ciezko jest mojemu dziecku wymusic u mnie cos placze cos oprocz butelki bo tu sie poddaje i chyba jednak bede musiala wziac sie za niego :) Kupie mu nowy kubeczek ktory sam sobie wybierze i obiecuje ostro brac sie do roboty :D

(?)
15 kwietnia 2008
konsekwencja i jeszcze raz konsekwencja, a wszystko bedzie ok, po paru dniach problem zniknie

Anulka24Krk
15 kwietnia 2008
Dzieki Wredzia :*:*:*

(?)
16 kwietnia 2008
Mój syn do 5 lat jadł butelke,przestał bo się bał że dowiedzą się koledzy z przedszkola i będą się śmiać z niego.Ja sama nie umiałam go oduczyć.

Anulka24Krk
16 kwietnia 2008
Malgosia moj Kuba tylko pije z butelki bo jedzenia przez butelke to sie nie chwyci :)

(?)
16 kwietnia 2008
Trafił Ci niezły terrorysta,ale i na takich mam sposoby-po co 3 latkowi kubek niekapek ,poprostu zabierz synka na zakupy i pozwol mu wybrać zwykły kubeczek dla dzieci,albo fundnij mu zestaw przedszkolaka-tyko pozwol mu decydować jak trzeba to kup mu specjalny na noc i na dzień-będzie zachwycony-po powrocie ze sklepu komisyjnie wyrzućcie kubki,butelki i inne duperele...z facetami trzeba konkretnie

Anulka24Krk
16 kwietnia 2008
Koliberek a jak wyglada ten zestaw bo ja sie jeszcze nie spotkalam z takim i nie wiem czy moze sie roznic zestaw na noc a czym na dzien :)

(?)
16 kwietnia 2008
zestawy sa wszędzie kubeczek,łyzeczka ,talerzyk- a na dzień inny kubek i na noc -bo piszesz ze pije w nocy,to co w nocy będziesz go poić z " flachy"?kup mu kubek na noc.

Anulka24Krk
16 kwietnia 2008
Aha czyli proponujesz na noc kubek niekapek tak???

(?)
16 kwietnia 2008
NIe zwykły-bo niekapek to badziewie ,jak pójdzie syn do przedszkola to nikt mu nie zajedzie z takim luksusem

(?)
16 kwietnia 2008
w końcu masz juz kawał chłopa-3 letnie dziecko jest juz samodzielne(przynajmniej moje były)

(?)
17 kwietnia 2008
moje ma dwa lata i z kubka pije jakos tak przy drugim sie nauczylo

milia
1 czerwca 2009
Proponuję kupić mu fajną niekapkę... Taką, żeby przykuła jego uwagę. I z pewnością przeniesie się na niekapki, a później na kubeczki. Zobaczysz :)