Strona główna > Grupy > Dzieci > Problem
Dzieci
Kochane maleństwa, nasze małe skarby.
Wychowanie i opieka nad dzieckiem, porady, rozmowy o dzieciach.

Problem

Krysia
2 marca 2011
hej, za tydzień przyjeżdża do mnie syn mojej siostry, ma 6 lat i zupełnie nie wiem co mu ugotować, zaznaczam że spędzimy ze sobą uroczy tydzień. Macie jakieś pomysły, ja jestem w tym temacie zupełnie zielona.... :/ o muszę zrobić zakupy....

domcia120
2 marca 2011
co dzieci lubią ... frytki - są w kształcie kulek itp , coś słodkiego na pewno . Nie martw się zawsze się możesz dziecka zapytać co np dzisiaj chciał by na obiad :) albo przedzwoń do siostry i zapytaj to nie problem

agusiaczek
2 marca 2011
Dzieciaki uwielbiają frytki, hamburgery i colę, ale to niezbyt zdrowe. Natomiast na pewno się przyjmie coś ciekawego i kolorowego. Nie wiem czy Twój siostrzeniec to niejadek czy nie, ale na pewno kolorowe danie z jakims pomysłem podziała. Odsyłam poniżej:
http://www.gotujmy.pl/tagi/przepisy,niejadek,h0/

pielegniarka86
3 marca 2011
na śniadanie to pewnie płatki jak każde dziecko, kanapki jakieś zabawne :) na obiad może naleśniki z Nutellą na przyklad. Nalepiej zapytaj siostry co lubi, ale nie polecam faszerowania go fast foodami żeby pójść na łatwizne

sloneczko
4 marca 2011
Śniadanie:
- Kolorowe kanapki ;) z szynką lub polędwicą, ogórkiem, pomidorkiem, itp - ale nieduże
- płatki z mlekiem
- jogurt, albo serek + bułeczka itp.
- jajko na miękko + bułeczka
- zupa mleczna - jeśli lubi
- omlety
Obiad:
tu nie musisz dużo kombinować dzieci w tym wieku zazwyczaj jedzą już to samo co dorośli, ale lubią:
- spaghetti,
- klopsiki,
- zapiekankę warzywną z mięsem lub bez
- wiadomo frytki - ale możesz dodać do tego rybkę, albo kotlet z piersi kurczaka i suróweczka
- pomidorowa, rosół
- naleśniki
- pierogi
- nugetsy, tortilla - możesz sama to zrobić ;)
- gołąbki
- itp.
Kolacja:
podobnie jak ze śniadaniem,
dzieci lubią też pić kakao do spania

a w między posiłkami to: jogurt, owoce (jabłka, banany, kiwi, itp), słodyczy raczej unikaj ( juz lepiej podać nutelle na kanapce) chipsy też nie są zdrowe (jak juz bardzo będzie chciał to kukurydziane).

Krysia
4 marca 2011
naleśniki z Nutellą- za tym przepada!! Dzwoniłam, pytałam i się dowiedziałam. Generalnie Tomaszek jest niejadkiem, ma swoje dania które może stosować zamiennie. Jego topowe produkty to:

-Nutella:)
-Ogórki zielone
-Żółty ser najlepiej taki a la topiony w plastrach
- Pieczywo i tu nietypowo bo pełnoziarniste
- i parówki zawsze w zestawie z toną ketchupu

Generalnie prócz parówek nie przepada za mięsem, jakieś pomysły...??

Ela
7 marca 2011
spróbuj z nugetsami i paluszkami rybnymi ;) dla dzieci są w różne wzorki.

Krysia
8 marca 2011
Z tego co wiem ryba odpada, obecnie trwają boje o rybę. A co myślicie o leczo z parówkami, ja jak byłam mała uwielbiałam:)

shelka
19 sierpnia 2011
lepiej zamiast parówek dodaj pierś z kurczaka