Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Ja 1,5 miesiąca temu poddałam się zabiegowi chlo - tzw. metodą sleeve. Droga do tego zabiegu nie była wcale taka łatwa..... to nie jest takie hop siup. Najpierw pierwsza konsultacja, potem leczenie na klinice metabolicznej, potem szereg badań kwalifikacyjnych...... i tak upłynęło mi ponad 2,5 roku. Nie był to jednak zmarnowany czas - przez ten okres pod okiem lekarzy schudłam ponad 20 kg jednak nadal to było za mało. Stawy, kręgosłup i inne schorzenia dawały coraz bardziej o sobie znać. Przez te ponad dwa lata miałam czas, aby dobrze się zastanowić, czy chcę zabiegu czy nie i co ważniejsze zdać sobie sprawę na co się decyduję.
Dziś jestem po.... i gdyby ktoś mnie zapytał czy mogę polecić ten rodzaj " ostatniej szansy" na zdrowe, normalne życie to odpowiem, że jest to indywidualna sprawa każdego człowieka.
Ten zabieg ma plusy i minusy, jak wszystko w naszym życiu. Jedni ludzie powiedzą ..... masz co chciałaś chudniesz, ale to nie jest tak do końca. Każdego dnia walczy się z pokusami co wolno zjeść a czego nie; ile nam wolno. Trzeba nauczyć się na nowo odżywiać, zacząć uprawiać sport a nie zalegać w fotelu jak to się robiło wcześniej. Czasami przyjmować witaminy lub borykać z przykrymi objawami po jedzeniu itd.
Jednym słowem trzeba mieć siłę, aby to znieść i być na to przygotowanym. Sam zabieg nie rozwiąże problemu, nie przywróci nam zdrowia jeżeli my do tego się nie przyłożymy.
Co zyskałam dzięki zabiegowi? Oprócz zrzucenia kolejnych kilogramów, obniżyło mi się znacznie ciśnienie, więc mogłam odstawić część leków na nadciśnienie. Nie puchną mi nogi, ani też nie mam na nich tak widocznych żylaków. Mniej się męczę przy chodzeniu....
Wiem, że w moim przypadku było warto tyle wycierpieć, poddać się zabiegowi i potem stawać na nogi co zresztą nastąpiło w szybkim tempie.
Czy marzyłam o tym, aby stać się pięknym łabędziem? W żartach zawsze mówię, że od dziecka chciałam wyglądać jak buteleczka coli. :) A tak na poważnie.... marzyło mi się, aby móc wejść do sklepu i móc ubrać się w pierwszą lepszą rzecz - aby był mój rozmiar. Aby przestały boleć nogi, kręgosłup..... te marzenia stopniowo się spełniają.