Strona główna > Grupy > Pielęgnacja i wygląd > rozstępy
Pielęgnacja i wygląd
Pielęgnacja ciała. Piękna czysta i zdrowa skóra. Kosmetyki: kremy, balsamy, mydełka, żele pod prysznic, olejki, itp

rozstępy

Szlachetna
16 czerwca 2010
Znacie jakieś skuteczne środki na rozstępy? Chyba należy dużo ćwiczyć i rozciągać się, robić peeling i masować się. Ale na pewno trzeba też skórze dostarczać czegoś co sprawi że będzie elastyczna. Znacie jakieś dobre kosmetyki z ujędrniającymi składnikami?

pielegniarka86
16 czerwca 2010
to zależy czy masz świeże rozstępy czy już takie białe. Jak są czerwone czy fioletowe to trzeba skórę masować, masować i jeszcze raz masować, można do tego używać balsamu ujędrniającego, specjalnego masażera czy w kąpieli rękawicy lub gąbki.

domcia120
16 czerwca 2010
Nie wiele pomaga ! ja już próbowałam wszystkiego i nic ...

Merc
17 czerwca 2010
niektóre (zazwyczaj młode) osoby panikują na temat rozstępów, niektórym to pomaga, a niektórym nie. Ja osobiści zgadzam się w 100 % z pielegniarka86.

(?)
17 czerwca 2010
Oj ile ja sie nakombinowalam,chyba wszystkiego probowalam...z wymiernymi skotkami,ale gdybym nie robila nic ,jestem pewna ze byloby ich wiecej,byly by bardziej rozlazle,nie znikna, ale mozna pomoc byc im mniej widocznym,wlasnie gdy sa jeszcze swierze.Ja sie dorobilam w czasie ciazy ,mimo smarowanka,masarzy rekawica,taka juz chyba moja uroda:(

whynot
18 czerwca 2010
Masaże są na pewno bardzo istotną czynnością w walce z rozstępami. Nawet jeśli nie da się ich całkowicie pozbyć( to w końcu blizny) to można sprawić,że będą one całkowicie niewidoczne. Można spróbować na przykład mikrodermabrazji , z tego co przeczytałam bardzo dobrze się sprawdza w takich przypadkach http://pielegnacjaurody.pl/10,Mikrodermabrazja

(?)
18 czerwca 2010
Whynot zaprzeczasz sama sobie,nie da sie ich calkowicie pozbyc,ale moga byc calkowicie nie widoczne.Skoro beda calkowicie nie widoczne to ich nie bedzie czy tak?

Rozstępy to zanik skóry w postaci linijnej o różnej długości i szerokości przypominające pręgi powstałe po cięciu rózgą. W początkowej fazie wyglądają jak blizny i są czerwonawe, następnie stają się białoperłowe. Rozstępy mają wyraźne granice, przebiegają równolegle lub zbieżnie i tworzą się stopniowo

Od dawien dawna uważano, że główną przyczyną wywołującą powstawanie rozstępów na skórze jest rozciąganie mechaniczne. Dziś już wiadomo, ze jest to przyczyna drugorzędna. Główną przyczyną tworzenia się rozstępów jest nadczynność kory nadnerczy. Najważniejszą rolę odgrywają glikokortykoidy. Zmniejszone zostaje wytwarzanie kolagenu i proteoglikanów, następuje zahamowanie syntezy kwasu hialuronowego. To w konsekwencji prowadzi do pęknięcia tkanki łącznej i pojawia się ubytek w postaci szpecącego rozstępu.

Niestety w przypadku powstałych już rozstępów nie ma tak naprawdę skutecznego leczenia. Ponieważ rozstęp jest blizną można spróbować zastosować leczenie chirurgiczne, ale tu pewna uwaga

(?)
18 czerwca 2010

(?)
19 czerwca 2010
na rozstępy stosuje krem z mary cohr te które powstały są mniej widoczne o nowe nie powstaja ,ma on też troche działanie ujędrniające.

whynot
2 lipca 2010
Drobne przejęzyczenie. Chodziło mi o to,że jeśli odpowiednio zadba się o skórę( oczywiście w grę wchodzą tylko profesjonalne zabiegi, bo te domowe są po prostu za słabe) to można sprawić,że rozstępy będą niemal niewidoczne. To jest możliwe. Prawdą jest jednak,że nie można się ich całkowicie pozbyć, zresztą tak jak blizn

neferetiti
29 lipca 2010
niestety tylko laser w tym wypadku pomaga i to podobno nie zawsze, chociaż ja używając balsamu do ciała z kolagenem, lanoliną, aloesem i wit.E Merino widzę znaczącą różnicę...rozstępy są bladsze i płytsze, oczywiście całkowicie nie zniknęły, ale są o wiele mniej widoczne, co też jest satysfakcjonujące ;)

scharlotta
17 lutego 2011
Rozstępy to niestety problem wielu kobiet jednak dzięki współczesnym metodom, można mu zaradzić. Słyszałyście o klinice La Perla ? Możliwe, że skojarzy wam się z takimi osobami jak Anna Mucha, czy Gosia Baczyńska, które są klientkami tego miejsca. Wiem, że tam przeprowadzają szereg zabiegów na najwyższym poziomie, między innymi zabieg usuwania rozstępów. Wszytko to pod okiem wybitnych specjalistów, co jak dla mnie jest najistotniejsze...