Strona główna > Grupy > Pielęgnacja i wygląd > Nowe buty - obdarte stopy :/
Pielęgnacja i wygląd
Pielęgnacja ciała. Piękna czysta i zdrowa skóra. Kosmetyki: kremy, balsamy, mydełka, żele pod prysznic, olejki, itp

Nowe buty - obdarte stopy :/

nonszalancja
8 czerwca 2010
Dziewczyny, problem dość powszechny, ale dla mnie bardzo uciążliwy. Czy macie jakieś sprawdzone sposoby, by zaleczyć rany spowodowane obtarciami przez nowe buty? Wiadomo, można używać plasterki, ale one za chwilę się odklejają i obtarcia są coraz gorsze.
Macie jakieś rady?

Ela
8 czerwca 2010
a gdzie Ci się ranią? ;]

olisia
8 czerwca 2010
ja polecam neomycyne w aerozolu :) tylko pod waruniek ze sa to rany.. wieczorj mjesz nogi , osuszasz i zapsikujesz rane aerozolem z neomycyna :) mi pomaga :)

czarnulka1724
13 czerwca 2010
Ela - dziwne pytanie...

nonszalancja
14 czerwca 2010
hehe ranią mi się z tyłu, powyżej pięty oraz na palcach. To taka najczęstsza lokalizacja. Wczoraj kupiłam sobie taka korkową wkładkę, która podwyższa mnie trochę przez co obtarte miejsca nie stykają się z butem. Takie chwilowe, ale skuteczne rozwiązanie. A na ten neomycyn zwrócę uwagę, dzięki.

Ela
14 czerwca 2010
Ma to znaczenie ;) Jak stopa to wina niewygodnych butów, wtedy polecam delikatne silikonowe wkładeczki (do kupienia np w rossman). Na piętki też są.

Polecam 3mać w torebce plasterki firmy scholl (http://www.scholl.com.pl/index.php/site/products/products_list/Plastry_i_poduszki_ochronne,2,9.html są rewelacyjne po naklejeniu na świeży pęcherz, rankę nic się nie czuję! Sama przetestowałam.

Mam ten sam problem co Ty, mnie nawet moje reeboki obcierały na piętach;/ Ale jakość w końcu je wyrobiłam.
Aktualnie mam "ranny" paluch od nogi, ubrałam letnie buty, chociaż je nosiłam w tamte lato /zawsze tak mam jak zmieniam obuwie na dany sezon/.

nonszalancja
15 czerwca 2010
A jakie to ma znaczenie? Jakie mogę mieć problemy jeśli rany pojawiają się w innych miejscach? Słyszałam, że osoby chore na cukrzycę cierpią na taką przypadłość. Choć nie podejrzewam, że choruję na cukrzycę, to jestem bardzo ciekawa czy ma to związek.

Szlachetna
15 czerwca 2010
Lepiej sobie spraw plastry na otarcia w aptece. W miejscu wielokrotnie ocieranym robią się odciski, które później trzeba chirurgicznie wycinać, albo usuwać specjalnymi plastrami, które są drogie i nie zawsze działają. JA mam takie odciski, więc wiem co mówię. Kup plastry i nie chodź za często w tych butach. Daj stopom odpocząć.

whynot
16 czerwca 2010
A ja dałabym sobie spokój z tymi butami, po co się tak męczysz? Jeśli masz taki problem ze skórą to powinnaś zainwestować w jakiś dobry dezodorant do stóp. Jeśli stopy nie będą się pocić to nie będziesz miała tak obdartej skóry

pielegniarka86
16 czerwca 2010
osoby chore na cukrzycę cierpią na tzw. stopę cukrzycową, ale to nie ma nic wspólnego z niewygodnym obuwiem i otarciami. tak jak poprzedniczki polecam plastry w portfelu, dezodorant do stóp i żelowe wkładki

nonszalancja
17 czerwca 2010
Daje im odpocząć, nawet na tą okazję zakupiłam sobie japonki i paraduję w nich, choć nie przepadam. Ale mnie obcierają praktycznie każde buty. W 90% mam obtarcia z tyłu przy krawędzi buta, więc to nie kwestia pocenia się, a raczej nie zagojonej rany :/. A jak pomyślę o jakimkolwiek wycinaniu, to już mi się słabo robi. ;) Pielegniarka, wielkie dzięki za wytłumaczenie, poszukam sobie więcej na ten temat w necie.