Strona główna > Grupy > Okazje > Wielkanoc :)
Okazje
Urodziny, Imieniny, Święta, Prezenty, niespodzianki. Masz pytanie? Pisz śmiało

Wielkanoc :)

(?)
1 marca 2008
POdzilcie sie waszymi przepisami na swieta wielkanocne ...?

czarnulka1724
1 marca 2008
wilka baba :) z lukrem :)

(?)
1 marca 2008
A co oprocz tego ...ja wlasnie taka babe zawsze kupuje gotowa i do tego sernik tak szczerze to nie lubie tych swiat ale za to sa dni wolne od pracy

paulinkaaa
1 marca 2008
Wielknanoc... ? Ja zbytnio nie wiem :P nie mysle o tym xP wiecej zamieszania jest przy Bożym Narodzeniu wiec to sie pmieta xP moja mama zawsze robi rybę xP w kazdej postaci xD i na kazda okazje xD

czarnulka1724
1 marca 2008
no i to + każdych świąt... tez nie lubię tej roboty świątecznej ale póxiej miło jest usiąść i sobie jeść :)

(?)
1 marca 2008
Pascha r
r
-1 litr śmietany 18% (kwaśnej)r
-1 litr tłustego mlekar
-1 kostka masła (standardowa, czyli 250 g)r
-6 jajekr
-1 szklanka cukru pudrur
-ulubione bakalie (ok.1,5 szklanki)-r
r
Jajka wbić do miseczki. Dolać do nich śmietanę i bardzo dokładnie ubić. W końcowym efekcie masa ma być puszysta i jednolita.r
Mleko zagotować.r
Masę jajowo-smietanową zalać (wciąż ubijając) wrzącym mlekiem. Przełożyć do jakiegoś garczka czy rondelka, postawić na niewielkim ogniu i podgrzewać około 3 minut, nieprzerwanie ubijając. Gdy na wierzchu utworzy się kilkucentymetrowa warstwa twarożku, który wygląda jak kożuszek, zestawić z ognia i odłożyć mikser.r
Masę wylać na durszlak starannie wyłożony gazą (najlepiej kilkakrotnie złożoną). Bardzo starannie wyskorobać przy tym boki i spód naczynia w którym przyrządzaliśmy masę, ponieważ osiada się tam dużo twarożku. Całość odstawić do odsączenia.r
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Następnie dodawać (oczywiście cały czas ucierając) po 1 łyżce zimnego twarożku. Gdy masa będzie już gotowa, to znaczy cały twarożek zostanie wymieszany z masłem, dodać posiekane bakalie (ja najczęściej dodaję rodzynki, skórkę pomarańczową i suszone morele).r
Naczynie do którego chcemy przełożyć gotową już niemal paschę wyłożyc zwilżoną i starannie odciśniętą gazą. Może to być średniej wielkości foremka do babki lub sparzona wcześniej doniczka- tu już wybór zależy do Was. Masę serową wylać do przygotowanego naczynia i bardzo, bardzo, bardzo dokładnie ucisnąć ją łyżką. Powinna sięgać po same brzegi foremki/doniczki. Przykryć ją czystą ściereczką i obciążyć jakimś przedmiotem o solidnej wadze. Odstawić do lodówki na kilka godzin, a najbezpieczniej na całą noc.r
Gotową paschę wyjąć z formy (dzięki gazie nie istnieje niebezpieczeństwo,że utknie w niej na dobre ;)) na talerz. Można udekorować ją warstwą konfitur, smużkami polewy czekoladowej czy też bakaliami

(?)
1 marca 2008
Ja tez rowniez bardziej wolne swieta bozego narodzenia ale mysle ze oprocz tej babki i sernika przygototuje smaczny obiad np rolade z jajkiem.

(?)
1 marca 2008
wredota dzieki za przepis

(?)
1 marca 2008
Wielkanocny schab w ziolach r
r
Składniki : r
1.2 kg schabu r
2 ząbki czosnku r
2 łyżki musztardy r
1 łyżka tymianku r
1 łyżka r
majeranku r
1 łyżka oregano r
1 łyżka oleju r
pieprz r
r
Sposób przygotowania: r
Oczyszczony schab natrzeć Vegetą Mix i odstawić na 1 godzinę do lodówki. Zioła połączyć z musztardą, pieprzem i roztartym czosnkiem. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną pastą posmarować mięso i ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem. Piec około 1 i 1/2 godziny w piekamiku w temperaturze 180 st C polewając od czasu do czasu wytwarzającym się sosem. Schab w ziołach smakuje wysmienicie podawany na gorąco z pastą warzywną AJVAR. r
r

(?)
1 marca 2008
Jaja w kubeczkach ogórkowych r
r
6 jajek ugotowanych na twardo r
1 ogórek wąż długości ponad 22 cm r
3 łyżeczki serka Ostrowia lub Almette z papryką r
6 długich pasków marynowanej czerwonej papryki oraz 1 1/2 łyżeczki marynowanej papryki pokrojonej w drobną kostkę r
słodka papryka w proszku r
sól r
Do przybrania: r
5 łyżeczek gęstego majonezu r
2 pomidory (15 dag) r
kilka łodyżek szczypiorku r
r
Ogórek starannie umyć, osuszyć, pokroić na 6 kawałków grubości 3 cm. Każdy kawałek wydrążyć, pozostawiając denko grubości 1 cm, tak aby można było we wgłębieniu ustawić jajko pionowo. Jajka obrać, z każdego ściąć od szerszej strony plasterek i delikatnie, aby nie uszkodzić białka, wyjąć żółtko. Żółtka starannie rozetrzeć z serkiem, przyprawić solą i sproszkowaną papryką, wymieszać z papryką pokrojoną w kostkę. Łyżeczką do kawy delikatnie napełnić jajka masą żółtkową i ustawić je w kubeczkach z ogórków. Każde jajko otoczyć nad kubeczkiem paskiem papryki. Czubek jajka ozdobić kleksem majonezu i oprószyć okruszkami pozostałego nadzienia. Jajka ustawić na półmisku przybranym cząstkami pomidorów i łodyżkami szczypiorkur
r
no dobra wystarczy :D

(?)
1 marca 2008
Baba wielkanocna z szafranemr
5 dag drożdżyr
1/3 szklanki letniego mlekar
2 i pół szklanki mąkir
pół szklanki cukrur
jajkor
5 żółtekr
10 dag masłar
sólr
10 dag bakalii (rodzynek pokrojonej drobno skórki pomarańczowej)r
2 łyżeczki utartej z cukrem wanilii lub opakowanie cukru waniliowegor
ćwierć łyżeczki szafranur
forma na babkęr
masło do jej wysmarowania i bułka tarta do posypaniar
r
Szafran zalej łyżeczką wrzątku, odstaw. Wymieszaj w misce rozdrobnione drożdże z mlekiem, połową szklanki mąki i łyżką cukru. Przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj formę. Masło roztop w rondelku i odstaw do lekkiego przestygnięcia. Jajko i żółtka utrzyj z cukrem do białości, a następnie dodaj do rozczynu. Wsyp pozostałe 2 szklanki mąki, cukier waniliowy i sól. Wyrabiaj starannie. Do ciasta wlej stopniowo masło, dodaj szafran z wodą i bakalie. W dalszym ciągu wyrabiaj ciasto, aż przestanie kleić się do rąk i miski. Przełóż ciasto do formy (nie powinno sięgać dużo wyżej niż do 1/3 wysokości). Odstaw formę z ciastem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy mniej więcej po pół godzinie ciasto podwoi swą objętość, wstaw je do piekarnika. Piecz ok. 45 minut, sprawdzając patyczkiem, czy już jest gotowe. Ciepłą babkę można posypać cukrem pudrem lub polukrować. Najprostszy lukier powstaje przez wymieszanie szklanki cukru pudru z 3 łyżkami wody, wody z sokiem z cytryny lub mleka.

(?)
1 marca 2008
Dziekuje za przepisy

(?)
1 marca 2008
Ryż gotujemy i studzimy. Rzodkiewki i obrane ogórki trzemy w mikserze na średnich oczkach. Dodajemy do ryżu razem z tymi puszczonymi sokami. Do tego posiekaną zieleninę. Na końcu dużą łyżkę majonezu. Sól i pieprz oczywiście do smaku. Można dodać też szynkę pokrojona w paseczki - to trochę zmienia smak, ale jest bardziej wielkanocne. Całość dobrze wymieszać i odstawić na dobre 2-3h do lodówki, żeby się przegryzło. Puszczone soki połączą się z majonezem i dadzą specyficzny smak.r
r

(?)
1 marca 2008
a gdzie wcięło składniki?r
phir
r
o, a gdzie składniki wcięło?r
r
2 ugotowane paczki ryżu (po 100 g) r
pęczek lub 2 rzodkiewki r
pęczek koperku r
pęczek szczypiorku r
2 ogórki zielone r
trochę majonezu r
opcjonalnie szynka konsewrowa (5 plastrów) r

Anulka24Krk
5 marca 2008
Ehh ze mnie kucharka nie za dobra ja zawsze świeta spedzam u teściów wiec nie musze sie martwic zastawianiem stołu wielkanocnego :P

kasolina
15 listopada 2008
raczej talentu kulinarnego to ja nie mam... nawet jak omleta robię to zakalec wychodzi.