Strona główna > Grupy > Praca Nauka > Jak pozbyc sie wypalenia zawodowego?
Praca Nauka
Wszystko co dotyczy pracy i szkoły.

Jak pozbyc sie wypalenia zawodowego?

malastka
24 sierpnia 2008
Praca nie sprawia mi juz takiej frajdy jak kiedys...Jest to praca tworcza,artystyczna wiec bez pasji i zapalu ani rusz...a tu dolinka.Czy musze sie przebranżowic czy sa jakies sposoby na odzyskanie entuzjazmu?

Deijaneira
24 sierpnia 2008
A może za bardzo skupiasz się na pracy?
Dla mnie praca jest na 2-gim miejscu,zaraz po rodzinie. Doszło do tego, że była z nią na równi. Większośc rozmów z moim partnerem skupiała się na pracy właśnie. W pewnym momencie zauważyłam, że pomimo tego, że bardzo lubię swoją pracę, to zaczyna mnie męczyc. Przeszłam lekkie załamanie i stwierdziłam, że tak byc nie może. Przestałam zabierac problemy z pracy do domu, zaczęłam trochę więcej robic dla siebie: raz w miesiącu wizyta u fryzjera, częściej, niż kiedyś chodzę na saunę, czasami solarium. No i przede wszystkim więcej czasu spędzam z moją córcią, głównie spacery nad morzem, las nad jeziorkiem, działka.
Nie wiem czym jest spowodowane Twoje załamanie, ale może zacznij od zrobienia czegoś dla siebie, odstresuj się. Może jesteś przemęczona? Zorganizuj sobie czas tak, żebyś codziennie miała chwilę na "nicnierobienie".
Życzę powodzenia i pozdrawiam

malastka
25 sierpnia 2008
No,wlasnie nie,Deijaneiro...:(
Mam teraz za soba dosc spora przerwe-ponad poltora roku(dzieciatko)wiec trudno mowic o przeciazeniu praca...Moze bierze sie to stad,ze ostatni czas mojej pracy to byl okres prowadzenia wlasnej dzialalnosci,niestety malo owocnej,a do tego z nierzetelnymi wspolnikami...Narazilo mnie to na maly kryzysik finansowy no i niemaly stres...Na szczescie dzieki mojemu Mezowi stanelismy juz na nogi,ale jakas taka pustka tworcza pozostala...Od wrzesnia wracam do pracy tak na pol gwizdka-mam nadzieje,ze sie wkrece i znow bede czerpac z tego przyjemnosc(poza pieniedzmi,oczywiscie ;)),bo tak nie do konca wyobrazam sobie,co innego moglabym robic...:/

(?)
28 marca 2009
jest mnostwo sposobow byloby mi latwiej gdybym wiedziala co robisz ale dobrze nastraja wypad np do parku na lake w piekny sloneczny dzien gdzie mozesz posiedziec polezec w danym miejscu zamknac oczy wsluchac sie w nature spiew ptakow itp sluchanie muzyki ktora cie nastroi polecam enye albo jan garbarek lub nightwish to bardzo klimatyczni wykonawcy musisz odzyc poprobuj jeszcze bo zapewne szkoda tego co juz osiagnelas jak mozesz napisz mi co robisz . . . ps jesli jednak na dluzsza mete ci to nie pomoze pomysl czy by branzy nie zmienic albo na jakis czas odpoczac od tego co robisz wyjechac zrelaksowac sie np nabrac sil pozdrawiam i zapraszam na

pomocproblemy.bloog.pl

dnmMili
24 lipca 2009
Twojemu organizmowi jak widać brakuje odpoczynku, zajmij się urlopem - pozwiedzaj, odpocznij jednym słowem, to na pewno nie pogorszy sprawy a może tylko pomóc :)

natural
28 września 2010
Zgadza się, odpoczynek wszystkiemu by zaradził. Nie ma co się przemęczać. Może trzeba by przełożonemu wspomnieć coś na temat wyjazdu motywacyjnego? Takie wycieczki organizowane przez firmę są świetne, można na nich odpocząć i poczuć się docenionym, wtedy na pewno chęć do pracy wróci. Z tego co wiem, to Mega Travel zajmuje się organizowaniem takich imprez, można skorzystać z ich oferty - pracownicy będą na pewno zadowoleni.