Strona główna > Grupy > Praca Nauka > metoda przyswajania
Praca Nauka
Wszystko co dotyczy pracy i szkoły.

metoda przyswajania

Szlachetna
30 sierpnia 2010
Jakie macie sposoby na szybsze zapamiętywanie, co wam pomaga w nauce? W jakim stanie najlepiej się wam pracuje/uczy? Ja muszę być wyspana, ale lubię być zrelaksowana, dlatego często uczę się w łóżku, albo w wannie;) Z czymś pysznym (herbata, kakao) do picia. Teraz co prawda rzadko zdarza mi się popadać w naukowy klimat, ale czasem muszę coś przyswoić, bo jest mi to potrzebne do pracy. A jak wy sobie radzicie z nauką?

domcia120
30 sierpnia 2010
To co stawiam na pierwszym miejscu to kompletna cisza ! Jeśli jest hałas nic się nie nauczę :p druga ważna rzecz to podobnie jak u ciebie musi być coś dobrego w zasięgu ręki ( czekolada, cukierki , herbata z cytryną ) ... zdarzało mi się uczyć w wannie czy w łóżku ale przeważnie bliżej komputera ! Kiedyś nawet z koleżanką uczyłyśmy się razem wtedy wybierałyśmy się na łąką czy ogródek i zakuwałyśmy :p

Ela
31 sierpnia 2010
Szybsze zapamiętywanie:
-robienie skróconych notatek i z nich wkuwanie, lub takich notatek które tłumaczyły coś na chłopski rozum
-stosowanie różnych kolorów, karteczek, itp
-losowanie pytań/słówek itp. - sprawdzanie wiedzy
-nauka z samego rana (najlepiej od 5-6 wtedy organizm podobno najlepiej przyswaja wiedzę) lub wieczorem do późna - jednak ma swoją wadę organizm jest niewyspany i trzeba kilka razy powtarzać wszystko
-otwarcie okna aby wpuścić świeże powietrze
-czekolada, herbatka;]
- CISZA /chociaż kiedyś nawet w tramwaju jak chodziłam do średniej - to szybko mi się zapamiętywało słówka z ang./
-nie lubię się uczyć przy kimś

Szlachetna
31 sierpnia 2010
Ja się nie mogę uczyć za bardzo najedzona;) Ale jest coś jeszcze co mi pomaga w przyswajaniu: mapy myśli. Próbowałyście? Mnie tego nauczyli na studiach. To metoda opracowana przez Buzana, napisał książkę na ten temat. Dzięki mapom myśli można szybciej zapamiętywać, porządkować wiedzę, podejmować decyzje i planować. Nadaje sie to nie tylko do nauki, ale jest przydatne w pracy i życiu codziennym. Widziałam fajne szkolenia dla studentów z tego zakresu, ale także dla handlowców, kierowników, managerów. Co sądzicie o takiej metodzie?
http://www.mayagency.com.pl/p72.html