Strona główna > Grupy > Sport > l-karnityna
Sport
I wszystko o nim.

l-karnityna

kukurydzianka7
30 marca 2008
co sądzicie o l-karnitynie? czy pomaga w odchudzniu, czy może zaszkodzić. Chodzi mi o zdrowię?

(?)
30 marca 2008
a co to?pierwszy raz słysze to jakiś wspomagacz?

(?)
31 marca 2008
Popularność swą, L-karnityna zawdzięcza przede wszystkim temu, że jest bardzo pomocna w walce ze zbędnymi kilogramami - odgrywa istotną rolę w metabolizmie kwasów tłuszczowych. Jak to wygląda? Karnityna wiąże kwasy tłuszczowe i wprzęga je w procesy energetyczne. Tłuszcz spalany jest mitochondriach, które otula szczelna błona biologiczna - błona mitochondrialna, która jest nieprzepuszczalna dla cząsteczek o dużej masie takich jak kwasy tłuszczowe. Te aby wniknąć do wewnątrz i uwolnić energię potrzebują "przewodnika" przeprowadzającego ich przez błonę.

I właśnie L-karnityna pełni rolę takiego "przewodnika".

Stosowanie jej wraz z dietą i aktywnością ruchową wydatnie przyspiesza proces odchudzania, przy czym jej obecność zapobiega efektowi jo-jo i chroni przed kłopotami związanymi z nagłym ubytkiem wagi. Udowodniono naukowo, że L-karnityna zwiększa przemiany energetyczne tłuszczów nawet o 70%.

(?)
31 marca 2008
Tyle o zaletach, czy ta wspaniałość ma jednak jakieś wady? Właściwie to nie, przynajmniej na razie naukowo nie stwierdzono skutków ubocznych jej stosowania. Tylko u nielicznych (ułamek procenta) występują okresowe nudności, bóle brzucha, biegunka.Zażywając ją jednak, nie spodziewajmy się cudów, nie rozwiąże ona samoistnie naszych problemów z wagą. Karnityna działa jedynie w połączeniu z dietą a przede wszystkim aktywnością fizyczną. I tu uwaga - najlepsze w tym wypadku są ćwiczenia Cardio (aerobik, step, jazda na rowerze itp.).

(?)
31 marca 2008
to tyle teorii,zazywalam jakis czas temu, w polaczeniu z cwiczeniami efekt byl ,schudlam pare kilo, ale co do efektu jo-jo, niestety za jakis czas znowu mi sie przytylo... nie zaobserwowalam u siebie skutkow ubocznych... niestety kuracja jest dosc droga...

czarnulka1724
31 marca 2008
no i tego właśnie sie obawiałam... że jest dość droga... a ile cie to wszystko wyniosło atomówka?

(?)
31 marca 2008
zazywalam dwa miesiace,o ile dobrze pamietam placilam za jedno opakowanie okolo 50 zlotych,to bylo 30 tabletek czyli jedno opakowanie na miesiac

yola3007
1 kwietnia 2008
Zamiast truć się tabletami lepiej pobiegaj lub pojdź na siłownię. To o wiele lepsze i zdrowsze.....

(?)
1 kwietnia 2008
l-karnitynajest zwiazkiem ktory wystepuje w naszym organizmie wiec niekoniecznie sie nia trujemy,ale co racja to racja ,ja wzielam raz, efekt nie byl powalajacy, wiec teraz wole pocwiczyc,zdrowo zjesc, efekt bedzie ten sam a moze nawet i lepszy

czarnulka1724
1 kwietnia 2008
kurcze gdzie moja silna wola...

(?)
1 kwietnia 2008
czarnulka wez sie za siebie ja wlasnie wrocilam z wyprawy rowerowej:) pojezdzilysmy troche z corka:)

czarnulka1724
2 kwietnia 2008
tylko że nauki sporo mam... i na wszystko nie starcza mi czasu...

(?)
2 kwietnia 2008
wystarczy trening 25 minut,skombinuj sobie cwiczenia jane fonda sa rewelacyjne polecam!!!1

czarnulka1724
3 kwietnia 2008
pierwszy raz słysze...

czarnulka1724
3 kwietnia 2008
:)

(?)
3 kwietnia 2008
o czym pierwsze slyszysz ?? o cwiczeniach jane fonda???

czarnulka1724
4 kwietnia 2008
no tak

czarnulka1724
4 kwietnia 2008
a teraz reklamują w tv jakieś tabletki wspomagające odchudzanie właśnie z tym środkiem z tytułu...

(?)
5 kwietnia 2008
daj sobie spokoj z tabletkami przez dwa lata nie moglam schudnac po ciazy totalna blokada oraganizmu jakich ja tabletek nie jadlam,probowalam roznosci,efekt byl marny. sprobowalam cwiczen nie dosc ze schudlam to pieknie wymodelowalam sylwetke. tylko mowie od razu trzeba systematycznosci ,a druga prawda jest taka ze same tabletki tez Ci nie pomoga konieczna jest dieta i zalecaja takze cwiczenia. A tabletki to chemia ja sie tego nawcinalam i dopiero po tym zaczelam miec problemy z waga juz nie odchudzam sie z tabletkami i nikomu nie polecam!

czarnulka1724
8 kwietnia 2008
no wiem że same tabletki nie dadza efektu... ale od wczoraj zaczęłam ćwiczenia :D może dam rade :)