Ja się biorę teraz tak za siebie:
- fitness - aeorobik na te części ciała (ruszam od przyszłego tygodnia);
- bieg - czy wiesz ze 5 minut intesywnego biegu to 1h lekkich ćwiczen? Wystarczy, że rano lub po szkole/pracy przebiegniesz się 15 minut i utrzymasz średnią formę ciała ;]
Na początek polecam: 20 metrów truchtu, potem 100 metrów szybkiego biegu, potem 20 metrów wolniej, a potem z 200-300 znowu szybkiego, jak masz jeszcze siłe to pobiegnij truchtem do domu - zajmie ci to niewiele bo z 5 może 10 minut. Na drugi dzien to samo, a na trzeci wydłuż trase nawet o trucht.
Po tygodniu poczujesz różnice.
CO do diety: jedz 5 razy dziennie
rano śniadanie - tak do 300 kcl - polecam płatki musli (około 100kcl) + mleko 0,5 % (ok. 70kcl) + herbata/kawa mogą być nawet słodzone, jak będziesz jeszcze głodna to dodaj jedną kanapkę na razowym chlebie z masłem (margaryna jest niezdrowa! ma tłuuszcze trans) i do tego pomidor lub ogórek ;). Dosyć spore śniadanie, ale pozywne i zdrowe.
Po 3h zjedz jakiś owoc (ale unikaj bananów i winogron) np Jabłko (pomaga oczyścić organizm). Ja w tym czasie zaparzam sobie jeszcze herbate ziołową vitaxa.
Jeśli nadal będziesz głodna - sięgnij po słonecznik i skub ;) a jak go nie lubisz to orzechy (ale nie dużą ilość!).
Po kolejny 3h powinien być obiad ;] Tu zjadaj nie duze porcje (unikaj fast foodow!!). Może być trochę mięsa/ryby (organizm go potrzebuje) lub 1 jajko sadzone, surówka z warzyw (mizeria z jogurtem, surówka z kapusty, albo buraczki, itp) i z 2 ziemniaczki, lub inne danie np zupa jarzynowa, pomidorowa, itp
na kolacje np 2-3 pieczywa wasa z polędwicą/ogórkiem/pomidorem/szypiorkiem/z czym tam chcesz;]
Oprócz jedzenia pamietaj o ćwiczeniach.
Jeśli nie masz dużo czasu to:
rano wstań 10 minut wcześniej włącz muzykę i zrób skręto skłony, z 20 brzuszków, pajacyka, -- znajdź coś na dwie dłuższe piosenki. Jeśli nie lubisz ćwiczyć to tańcz :)) (dodatkowo wydziela się hormon szczęścia i masz większą ochote do dnia) jak wrócisz do domu praca/szkoła załóż dresy/spodenki i przebiegnij się, lub wsiądź na rower i np pojeździj z koleżanką 1-2h ;]
przed snem zrób kilka lekkich ćwiczen - poświęć chociaż 10 minut.
Wystarczy dziennie znaleźć 35 minut (rano 10, wieczorem 10 , 15 na biegi) - a poczujesz się lepiej i ciało będzie jędrniejsze i szczuplejsze