Strona główna > Grupy > sztuka > Salvador Dali, blagier, szarlatan...
sztuka
malarstwo, rzeźba, tetr, itp...

Salvador Dali, blagier, szarlatan czy....

(?)
17 kwietnia 2008
mistrz?
Gdy mial 6 lat chcial zostac Napoleonem, gdy mial 15 chcial byc Dalim i zostal. W wieku 12 lat zaczal malowac, w wieku 14 odnosil juz pierwsze sukcesy i wystawial swoje dziela. Dla innych wariat, szaleniec, wizioner, dla innych mistrz surrealizmu, sam mowil o sobie, gdy zaczynam malowac szemrze ocean, jedyna roznica miedzy mna, a wariatem to fakt, ze ja nie jestem wariatem....

(?)
17 kwietnia 2008
poprostu mial talent:)))

(?)
17 kwietnia 2008
hahaha wiesz, niektorzy jego dziela nazywaja bochomazami, poza tym jego pokrecony zyciorys, narkomania pod wplywam ktorej tworzyl, po trochu dewot i dziwak

(?)
17 kwietnia 2008
ale stworzyl cos co ludze uwarzaja jako dziela nawet jezeli sa to bochomazy:)

(?)
17 kwietnia 2008
tak, to trzeba mu przyznac, jego dziela dzialaja na podswiadomosc, duzo mu w tym pomogla znajomosc z Freudem

(?)
17 kwietnia 2008
nie wiem za wiele na jego temat,ceny jego obrazow siegaja zawrotnych cen,jest slawny do dzisiaj i pewnie zostanie na zawsze,mysle ze cel jaki chcial,osiagnal:)))

(?)
17 kwietnia 2008
wiesz byc slawnym, wystarczy miec odpowiednich mecenasow, promotorow, a byle kawalek szmatki, czy papieru osiagac beda zawrotne ceny, ale w jego dzielach naprawde cos jest, ogladajac je ma sie wrazenie, ze siedzial w srodku Ciebie i odgadywal Twoje marzenia, przelewajac je na plotno, prowokowal i szokowal, nie tylko dzielami, ale sposobem zycia, wyrazaniem opinii

(?)
17 kwietnia 2008
dlatego wlasnie jego obrazy sa slawne,i mysle ze nie dlatego ze sa modne,tylko sa poprostu dobre!maja w sobie cos co przyciaga ludzkie oko,zaciekawia,zastanawia

(?)
17 kwietnia 2008
on sam byl dzielem sztuki jak dla mnie, jego ubior, image, to wszystko bylo jednym wielkim dzielem, obrazem zmieniajacym sie jak w kalejdoskopie

(?)
17 kwietnia 2008
juz mowilam niewiele wiem o jego zyciu nigdy sie w to nie zglebialam ale niektore jego obrazy mi sie podobaja:)

(?)
17 kwietnia 2008
:D

(?)
17 kwietnia 2008
np.eksplodujaca glowa rafaelowska:)) ciekawy...

(?)
18 kwietnia 2008
Uwielbiam jego sztukę...Nazw dzieł dokładnie nie pamiętam,ale zdajac egzamin po podstawowce wybralam wlasnie jego tworczosc.To nie jest sztuka oczywista-jasna i prosta jak tworczosc np.Kossaka.On przedstawia inny wymiar ludzkiej swiadomosci i wyobrazni-ogladajac jego dziela nie sposob nie zatrzymac sie i nie zastanowic :)))

(?)
18 kwietnia 2008
Każy z nas ma coś z wariata i jeszcze jak robi coś czego inni nie rozumieją,albo nie mogą pojąć zaraz stwierdzają że to warit.Talent jest darem,nie każddy go posiada,albo i ma tylko nie potrafi odnaleźć.Salwador Dali i cała reszta podziwianych do dzis wpełni na to zasłużyła,potrafili odnaleźć w sobie to cos co im zapeniło sławe na wieki.Ja moge spokojnie powiedzieć że dla mnie to mistrz,a inni niech myślą co chcą.

(?)
18 kwietnia 2008
Jeśli ktoś patrzy tylko oczami nigdy za wiele nie zobatrzy.

(?)
18 kwietnia 2008
wredzia-temat rzeka,z racji szkoł jakie pokończyłam tematyka nie obca.Dali to nie tuzinkowy malarz-to fakt jego "Jajka na talerzu"chyba lubie naj bardziej-takie proste,a jednak ,takie dziwnie prawdziwe.Lubie jego obrazy bo są takie doskonałe w szczegółach,no i te kolory.

(?)
18 kwietnia 2008
ja podziwiam w nim jego bezkompromisowaosc wobec wlasnej osoby, skromnoscia nie grzeszyl i to, ze procz malarstwa wspoltworzyl kino surrealistyczne, "Pies Andaluzyjski" pomimo swej porazki, tak wstrzasnal widzem, ze Dali byl na ustach wszystkich, szokowal i zachwycal

(?)
18 kwietnia 2008
tak to ekscentryk ktory nie bał sie krytykować dosłownie wszystko, chciała bym zobaczyć jego muzeum w Katalonii-ponoc cudo-chodzi się z otwartą paszczą,sam budynek szokuje,mam album ale to nie to co real.

(?)
18 kwietnia 2008
ba, ogladajac albumy czlowiek dostaje orgazmu, a przebywac wsrod rzeczy do niego nalezacych, byc tak blisko to juz kosmos:D

(?)
18 kwietnia 2008
jak wygram w totolotka to cie zabiore i pomacamy salvadora i jego wielkie jaja oczywiście te w Katalonii