Strona główna > Grupy > Ciąża > przygotowanie do bycia mamą
Ciąża
Czyli najciekawsze 9 miesięcy z życia kobiety

przygotowanie do bycia mamą

pleasure
20 maja 2009
Drogie koleżanki...jak przygotować się do ciąży? Rzuciłam palenie pół roku temu (mam nadzieję, że mój organizm już trochę się odtruł).
Co dalej?
Czekam na wasze rady:)

doti28
20 maja 2009
ja dokładnie to samo tylko z wyjątkiem tym ze nie pale ale przygotowuje sie do ciąży :D

doti28
20 maja 2009
z tego co mi wiadomo to lekarze każą brać folik przed zajściem :D

doti28
20 maja 2009

doti28
20 maja 2009

doti28
20 maja 2009

agusiaczek
20 maja 2009
Zrowo się odżywiać i brać kwas foliowy...

Maery
20 maja 2009
Kwas foliowy im wcześniej tym lepiej. Jeżeli wiesz że masz tendencję do rozstępów to już się smaruj kremami !!! Ja przy pierwszej ciąży smarowałam się od 3 miesiąca oliwkami i jakimiś tanimi kremami, jak mi w 7 miesiącu zaczęły wychodzić to po porodzie miałam masakre... polecam "Mustela" seria dla kobiet w ciąży, bardzo mi pomogły i przy drugiej ciąży nie pojawiły mi się rozstępy, fakt że używałam je od 7 miesiąca pierwszej ciąży do 6 miesiąca po porodzie, no a potem jakieś 5 miesięcy później znowu zaczęłam ;)) i teraz jestem 5 miesięcy po porodzie i nadal używam, poznikały mi nawet stare stare rozstępy z okresu dojrzewania. Są drogie ale bardzo dobre. Teraz z doświadczenia wiem że gdybym planowała pierwsze dziecko to pół roku przed staraniem się zaczęła bym smarowa się kremami.

pleasure
21 maja 2009
słyszałam o tej musteli:) na pewno kupię:)

a czy to normalne, że w wieku 21 lat instynkt macierzyński włącza mi się średnio dwa razy na miesiąc?
Moje koleżanki (nie tylko rówieśniczki ale i starsze) w ogóle o dziecku słyszeć nie chcą...

Maery
21 maja 2009
Bo nie mają odpowiedniego faceta, jak kobieta znajdzie swojego idealnego faceta to tak ma że chce jej się dzieci :) A wiek 21 to już ten wiek :)

SummerOblivion
21 maja 2009
To zależy wg mnie od charakteru. Ja już w wieku 18 lat nie mogłam oderwać wzroku od małych dzieci w wózkach :) A moja przyjaciółka z kolei nie chce słyszeć o dziecku do 30 :)

pleasure
21 maja 2009
hehe...to jesteśmy podobne :)
ja też tak miałam. i do tej pory mi zostało;)

domcia120
21 maja 2009
ja na przykład chciała bym zostać mamą w wieku 23 lat coś koło tego ;) na razie jestem młoda ale zdarza mi się myśleć o takich rzeczach ;) aaa na razie wolę popatrzeń na malutkie dzieci np: mojej cioci ;)

Deijaneira
24 maja 2009
Nie dodam nic więcej-rzuciłaś palenie-to dobrze, zdrowo się odżywiać i brać kwas foliowy.

Brzoskwinia
26 maja 2009
O rany, nie mogłam uwierzyć jak weszłam na Twój profil i sie dowiedziałam ze urodzilas sie w tym samym roku co ja i już planujesz potomstw:) Mnie sie wydaje ze ja dopiero co stalam sie dorosla i jeszcze, jeszcze troszkę temu byłam sama dzieciaczkiem:)Dla mnie macierzyństwo jest nie do pomyslenia przez najbliższe 10 lat. moje studia jeszcze z 4 potrwaja, potem jakas praca i pasja-jestem tancerką ....tyle jeszcze mam planow. Dlatego Ciebie podziwiam za taka decyzje w tak młodym wieku. Jesli moge cos poradzić to nie czekaj zbyt długo między pierwszym a drugim dzieckiem. Ja mam siostre młodsza o 12lat i czuje sie jakbym juz miala male dziecko od 10:/ Ach i kwas foliowy jak najwczesniej zacznij brac:) powodzenia

pleasure
26 maja 2009
heheh...Brzoskwinko widzisz..jednym przychodzi szybciej innym pozniej ;) Ja jakos nie czuje sie do konca spelniona kobieta. Brakuje mi rodzicielstwa. Mam wspaniałego mężczyznę i tym bardziej potęguje we mnie siła macierzyństwa.
jestesmy w trakcie budowy domu, za rok mamy sie tam wprowadzic i co dalej? Trzeba spelniac kolejne marzenia ;)

Maery
27 maja 2009
A ja wam powiem tak, te co powpadały jak miały 18 lat teraz mają odchowane dzieci, w pełni poświęcają się pracy i marzeniom a dzieci są duże i nie wymagają już takich poświęceń i opieki. Te matki są młode, mają dom rodzinę i zawodowo w całości się realizują. Fakt faktem że jest to mała cześć z tych co siedzą na zasiłku, walczą o alimenty i klepią biedę.

Kasienka1979
5 czerwca 2009
W pełni popieram Maery. No może taka młoda nie jestem ale mam 4 miesiecznego synka, który bardzo szybko rosnie. Na sytuację zawodową nie narzekam pobieram macierzyńskie i dodatkowo pracuję.

Kasienka1979
5 czerwca 2009
Moja radą na przygotowanie sie do ciąży i co wazniejsze co po niej.
Otóż przynajmniej rok przed ciążą nie zgadzaj się na żadne urlopy bezpłatne staraj się też nie chodzic na chorobowe ( zakładając oczywiście że pracujesz) potem macierzyńskie jest płacone wedłóg twoich średnich zarobków.Im więcej urlopu lub chorobowego tym mniejsze macierzyńskie dostaniesz.

dnmMili
23 lipca 2009
Odżywiaj się dobrze i unikaj niezdrowego trybu życia :P z pracą to tak jak Kasienka napisała :D