Strona główna > Grupy > Ciąża > Nagła sprawa- tabletki 72h po
Ciąża
Czyli najciekawsze 9 miesięcy z życia kobiety

Nagła sprawa- tabletki 72h po

Brzoskwinia
1 kwietnia 2009
Witam:) Prosiłabym o szybką odpowiedź jeśli któraś jest wtajemniczona:) Jeśli podejrzewam ze mogło dojść do zapłodnienia podczas stosunku (nie bez zabezpiecznia,ale prezerwatywa się zsuneła:/ ) i skieruje sie do ginekologa z tą sprawą i prośbą o tabletki poronne to czy on już po minięciu 12h może mi powiedziec czy powinnam wziąć te tabletki czy nie ma po co? Bo wiem ze objawy nie są przyjemne i jeśli się nie musi zażywać to lepiej tego nie robić, bo w przyszlości mogą byc problemy. Nie sądzę ze doszlo do zapłodnienia ale jakas szansa chyba powstała. I dlatego wole to sprawdzic. Czy któras z Was mogłaby podzielić się opinią na ten temat a może wlasnym doświadczeniem jak takie tabletki sie żażywa, jakie są skutki, ach i jeszcze może cene?? Dziękuję pieknie z góry:*

Brzoskwinia
1 kwietnia 2009
Koleżanki, Limetki, kobietki błagam o jakąś odpowiedż już stercze przy tym forum 2,5 h:(((

kris84ajj
1 kwietnia 2009
polecam pre-test ;-)

(?)
1 kwietnia 2009
postinor do 72 godzin po ...;) na recepte

evelina032
14 kwietnia 2009
po pierwsze w Polsce tabletki wczesnoporonne są zakazane. Tabletki o jakich piszesz to tabletki które zwiększają wydzielanie śluzu co powoduje uniemożliwienie dotarcia plemnikom do komórki jajowej(czyli nie dochodzi do zapłodnienia, a jeżeli dojdzie to tabletki te sa bezpieczne dla zarodka).Tabletki te rzadko powodują jakieś objawy uboczne jeżeli przyjmiesz je zgodnie z zaleceniami(po posilku, popijajac wodą). Polecam stosowane przeze mnie już trzech razy w ciągu 4 lat tabletki escapelle (ok.60zł).najlepiej przyjąć ja kilka godzin po odbyciu niebezpiecznego stosunku wtedy szanse na zajscie w ciąże są prawie niemozliwe. taka tabletke moze zapisac zwykly lekarz rodzinny a nawet dentysta (moje wlasne doswiadczenia).

polinka
21 kwietnia 2009
Tabletka jak juz wczesniej wspominano kosztuje około 60 zł, idziesz do lekarza i mowisz, ze nagly przypadek, jesli nie byloby szans na przyjecie, bo np. weekend sie zbliza. Połykasz i z glowu. W ciagu tygodniu moj sluz stał sie gestszy i bardziej brazowy, bolały mnie piersi i bylam podpuchnieta i troche osłabiona, ale jest ok :) trzymaj sie!

Brzoskwinia
26 maja 2009
Dzieki. Lekarz był miły, tabletke zażylam dzień po, nie mialam żadnych skutkow ubocznych, w ciążę nie zaszlam:) Nie ma sie czym stresowac, na prawde, coc nie powiem ze polecam, bo jasne ze warto myslec wczesniej:/

dnmMili
23 lipca 2009
no to cieszę się razem z Tobą :)
ale stres się przydaje, czegoś się nauczyłaś chyba

Owsiana
29 maja 2010
Przepraszam, że tak zapytam ale zawsze mnie to zastanawia jak to jest..... Bałas się że może dojść, doszło do zapłodnienia a nie boisz sie , że zakaziłaś się np; HPV, HCV, HIV, CMV, chlamydią, grzybicą, kiłą, rzęśistkiem, rzeżączką, ureoplazmą, mykoplazmą???

"Udało się"" w ciążę nie zaszłaś ... ale czy zbadałaś się w kierunku powyższych infekcji?

Chciałabym poinformowac wszystkie zwolenniczki stosowania globulek czy tabletek "PO", że wpływają one na większe ukrwienie śluzówki pochwy i tym samym zwiększają ryzyko wniknięcia przez tą śluzówkę wszystkich możliwych syfów.