Strona główna > Grupy > Ciąża > Ciąża i praca
Ciąża
Czyli najciekawsze 9 miesięcy z życia kobiety

Ciąża i praca

Deijaneira
29 września 2008
Od którego tygodnia ciąży przysługuje ochrona przed rozwiązaniem umowy? Sprzeczne informacje mam. Wiem, że są google :) Ale może któraś z was jest na bieżąco?

Ela
30 września 2008
http://www.pip.gov.pl/html/pl/html/03030008.htm

wg mnie bardzo dobrze opisane:)

"Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie ciąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy, chyba że zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy i reprezentująca pracownicę zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na rozwiązanie umowy.

Zasady tej nie stosuje się do pracownicy w okresie próbnym nie przekraczającym jednego miesiąca.

Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu, z tym, że nie dotyczy to umów o pracę na czas określony zawartych w celu zastępstwa pracownika w czasie jego usprawiedliwionej nieobecności w pracy."

Deijaneira
5 października 2008
No właśnie już tam byłam. Z tego, co zrozumiałam, to ochrona przysługuje od początku ciąży, tak? Bo kiedyś chyba dopiero od 3-go miesiąca

Ela
6 października 2008
Tak przysluguje Ci pod warunkiem, że nie pracujesz tylko 1 mca, na próbnym.

Kasienka1979
22 października 2008
Ochrona przysługuje od początku. Pracodawca ma prawo jednak zwolnić pracownika z dwuch powodów.
1. rażące naruszenie dyscypliny pracy ale pod warunkiem że zwiążki zawodowe ( jesli takie są w zakładzie ) wyrażają zgodę
2. upadłość lub likwidacja firmy

A tak to jesteś bezpieczna ale musisz przedstawić zaświadczenie że jesteś w ciąży jesli jeszcze tego nie zrobiłaś. Bo nie wiem jak sie tyczy sprawa zwolnienia jesli ty nie dałas pisma że jesteś w ciąży.