Strona główna > Grupy > Sprawy kobiece > Novynette
Sprawy kobiece
Jestem kobietą.

Novynette

pielegniarka86
1 grudnia 2008
Cześć dziewczyny, biorę tabletki antykoncepcyjne Novynette od 4 dni. Problem w tym,że dziwnie boli mnie brzuch. Mam 4. dzień okresu i normalnie nigdy mnie brzuch już nie bolal a teraz boli jakbym zaczynała okres. Poza tym wszystko jest w porządku, nie wymiotuję, nic mi nie jest. Czy to normalne i mi przejdzie??

agusiaczek
1 grudnia 2008
Jak brałam Harmonet to przez pierwsze miesiące bolał mnie nie tylko brzuch w czasie okresu ale i piersi, potem mi przeszło.

pielegniarka86
1 grudnia 2008
Też kiedyś brałam Harmonet, ale nic mi wtedy nie było :)

Deijaneira
5 grudnia 2008
Ja po Novynette czułam się przeokropnie... Tak samo cilest - zawroty głowy, bóle brzucha, nudności, prawie 10 kilo do przodu... Koszmar! Po urodzeniu Kiniolka zaczęłam brać Cerazette. To jedyne pigułki, które mogą brać karmiące mamy (chyba, że teraz są jeszcze jakieś inne). Najlepsze pigułki, jakie brałam! Zero dolegliwości i nic nie przytyłam! Troszkę inaczej się je przyjmuje - tzn. jedno opakowanie po drugim, bez żadnej przerwy (w opakowaniu jest 28 pigułek)
Jeżeli Ci nie przejdzie, zgłoś się do lekarza i poproś o zmianę pigułek. Proponuję również badania - żeby odpowiednio dobrać tabletki.
Pozdrawiam

pielegniarka86
5 grudnia 2008
Najgorsze jest to, ze lekarz nie przeprowadza badań dobierając tabletki :( a później są takie efekty jakie mam ja...

mona88
28 grudnia 2008
bo tabletek nie dobierzesz na podstawie badan hormonalnych, tylko metoda prob i bledow:-/ takie zycie. ale najwazniejsze by przed tabletkami i co 6miesiecy (mniej wiecej) badac watrobe (proba watrobowa czy jakos tak) i krzepliwosc krwi... a i trzeba sie liczyc z 3 miesiecami przystosowania. jesli jednak po 3 miesiacach nieprzyjemne dolegliwosci ie mina, pora na zmiane tabletek. na szczescie na polskim rynku jest spora oferta tabletek anty. szkoda tylko, ze jest taka rozbieznosc cenowa. mozna brac i te za 7 zl, albo tak jak ja za 35zl. troche szkoda mi kasy, ale swietnie sie po nich czuje i nie chce ryzykowac zmiany na inne.

mona88
28 grudnia 2008
i trzeba pamietac, ze wszystkie objawy jakie moga wystapic przy antykoncepcji hormonalnej sa INDYWIDUALNE.