Strona główna > Grupy > Sprawy kobiece > TAMPOMY & PODPASKI
Sprawy kobiece
Jestem kobietą.

TAMPOMY & PODPASKI

muminek
2 listopada 2009
dziewczyny co jest wygodniejsze ?. tampon czy może podpaska .? czy używanie tamponów jest niewygodne ? czy możne po chwili przechodzi to dziwne uczucie . proszę powiedzcie . z góry dziękuje :* :)

morelka
2 listopada 2009
ja nie mam przekonania do tamponów, wole podpaski...

oNa19
2 listopada 2009
ja od lat uzywam tamponow - pierwszy raz przeszkadzalo mi to ale przez to ze zle wlozylam jak sie juz nauczylam (za 2 razem) juz bylo wygodnie wogole nie czylam ze mam.
wole tampony bo mozna nosic do stringow; a podbaski wydaja mi sie niewygodne i bardziej niehigieniczne gdzy wszystko jest "na wierzchu" i bezposrednio dotyka ciala

agusiaczek
2 listopada 2009
Ja wolę tampony, bo są bardziej komfortowe. Podpasek nie znoszę, cały czas ją czuję... Niewiem a bardzo o jakie dziwne uczucie pytasz, czy uczucie otarcia po wlożeniu tampona czy o uczucie gniecenia, że coś tam jest... To pierwsze mija po chwili, to drugie oznacza, że za płytko włożyłaś tampona. Na początek polecam Ci te z aplikatorem, które umożliwiają łatwiejsze umieszczenie. Trzeba też pamiętać o częstej wymianie, żeby nie trzymać go za długo i nie dawać bakterią możliwości rozmnażania- tak ok. po 3-4 h.

muminek
2 listopada 2009
też bym była za tamponami ale gdy wkładam trochę uwiera i przeszkadza. nie wiem możne źle to robię czy coś . wiem ze muszę się przyzwyczaić .

dianka
2 listopada 2009
po włożeniu tampona nie czuje się go, wieć jeśli Cię uwiera i czujesz go gdy chodzisz - znaczy to - że włożyłaś go za płytko.
Starsza siostra kiedyś mi doradziła tak: poprawnie jest wtedy, gdy dopchniesz go palcem na taką głębokość że zmieścisz cały palec

domcia120
2 listopada 2009
Dokładnie DIANKA ma rację tambon jest niewyczuwalny :) Nie przeszkadza i jest wygodny:) Ja używam tamponów tylko w trakcie 3,4,5 dnia miesiączki później już podpaski .

kjvisage
3 listopada 2009
Ja uzylam podpaski tylko podczas mojej pierwszej miesiaczki i czulam sie tak bardzo niehigienicznie, ze bardzo szybko zaczelam uzywac tamponow. Sa wedlug mnie wygdniejsze, nie czuc ich wcale. Zawsze uzywalam tylko tamponow O.B. i nie mialam zadnych problemow. Niedawno kupilam sobie jakies inne, tanie, bo pomyslama, ze to przeciez i tak tylko sie wyrzuca, wiec co za roznica. Otoz roznica byla ogromna. Bardzo nieprzyjemnie sie je wkladalo, ocieraly i byly jakies bardzo twarde. Jeszcze tego samego dnia kupilam znowu O.B. Goraco polecam! Kup sobie najlepiej te z otoczka Silk Touch. Sa bardzo przyjemne, delikatne i latwo sie je aplikuje.

Kinia18
3 listopada 2009
Moim zdaniem tampony...Czuje się bardziej komfortowo :):)Po pierwsze praktycznie nic nie czuje:)
Po drugie wygodne..!!!
jednak na noc zakładam podpaske...:):)

pleasure
3 listopada 2009
ja roznie, latem wole tampony, zima mi obojetne xD
ale na noc zakladam raczej podpaske.

muminek
3 listopada 2009
tak rozumiem i bardzo dziękuje za rady :) .. ale czy jest taka możliwość żeby sznureczek się urwał .?

Deijaneira
3 listopada 2009
Mi się jeszcze nigdy nie urwał. Wolę tampony - podpaska tylko wtedy, kiedy nie miałabym tampona pod ręką.

Adka
4 listopada 2009
Również używam tampony,ale tylko dlatego, że podpaski mnie uwirają,odklejają się no i mam wrażenie,że ulatnia sie od nich nie przyjemny zapach.
Co do firmy tamponów,to ja uzywam nie O.B. tylko inne,ciut tańsze i jestem z nich baaardzo zadowolona.
Tampony maja jedną wade,o której nie dawno sie dowiedzialam od ginekologa,że przez tampony można dostać grzybice.Oczywiście to zależy od naszego organizmu.
Więc zakładaj to co dla ciebie jest wygodniejsze i zdrowotne.

(?)
4 listopada 2009
ja takze uzywam tampony,chociaz tak jak pisala nasza kolezanka Adka,ze one moga miec przyczyne powstawania grzybicy.Wiec trzeba uwazac.

muminek
4 listopada 2009
.. ale czy jest taka możliwość żeby sznureczek się urwał .? jeśli tak to co wtedy należny zrobić ?.

(?)
4 listopada 2009
Szczerze mowiac nie slyszalam o urwanym sznureczku i nigdy nic takiego mi sie nie przytrafilo.Sprawdzam zawsze przed ,pociagam 2 -3 razy mocno za sznurek.

agusiaczek
5 listopada 2009
Muminku jak Ci się sznureczek urwie, to kucnij w rozkroku i zacznij przeć, tampon powinien spokojnie sam się wyślizgnąć po czym wyciągasz go palcami, ale pod warunkiem, że go ponosisz, aż się wchłonie trochę. Tylko bez paniki :-)
Odnośnie grzybicy przez tampony, to można dostać stany zapalne, dlatego nie wolno ich za długo przetrzymywać w sobie- też mi to ginekolog tłumaczył. Na pewno nie wolno ich używać jak ktoś ma skłonności do grzybicy.

amanda
6 listopada 2009
podpaska.