Strona główna > Grupy > Sprawy kobiece > Miesiączki...
Sprawy kobiece
Jestem kobietą.

Miesiączki...

alexandraa13
1 września 2009
mam miesiączki praktycznie co 3 tygodnie i jeszcze do tego mnie wykańczają.
brzuch mnie boli strasznie i żadne leki nie działają.
możecie mi polecić jakiś lek żebym przetrwała te 5 dni męki?

kjvisage
1 września 2009
Moze piwnnas wybrac sie do lekarza? Miesiaczka co 3 tygodnie i do tego tak bolesna, moze byc wynikiem zaburzen hormonalnych.

Netka
1 września 2009
Zgadzam się z poprzedniczką miesiączka co 3 tyg to dość nietypowe zdarzenie a dobry jest ketonal z tym że on jest na receptę i należy brać go z głową gdyż jest bardzo silny...

xxxa
1 września 2009
tak racja keton jest bardzo dobry na taie bóle. ale muszisc isc do lekarza bo naprawde mozesz miec kłopoty.... po ketonalu miesiaczka itak nie ustapoi a ból na chwile. ja tez kiedys miałam taki problem.. okazało sie ze to od stresu przed egzaminami... ale najlepsza rada to ginekolog :)
pozdrawiam!!!

Maery
1 września 2009
Mało kto wie że tabletkę przeciwbólową należy wziąć zanim wystąpi ból, jak już zacznie dobrze boleć to średnio zadziała... Ja dokładnie znałam termin i parę godzin wcześniej już wiedziałam że to dziś, od razu brałam tabletki. No ale po 2 ciąży to już nie używam tabletek... :D

Adka
1 września 2009
Kochana... kazda kobieta przechodzi roznie "te dni".. Ja kiedys mialam co 2 miesiace miesiaczki i bardzo bolesne,ze prawie mdlalam... I kiedys mi lekarz powiedział ,ze czasem po ciązy moje hormony sie uspokoja:-) A jak narazie nie planuje dzieci,to niestety ale musze sie ,meczyc. Prawda jest taka,ze jedna kobieta nic nie czuje przy okresie,a druga jest bardziej wrażliwa...:-) Nie denerwuj sie:-)

just89
3 września 2009
moja siostra też miała takie bolesne miesiączki, ale kupiła jej moja mama w aptece VALUSED w tabletkach. to sa leki uspokajające ( bo moja siostra się szybko denerwuje ) ale pomagają także na dolegliwości "kobiece" ;D wypróbuj może Tobie też pomoże ;)
a poza tym to mówią że gorąca kompiel nie jest wskazana w czasie miesiączki, ale tak rozgrzanie mieśni powoduje ich rozkurczenie i też pomaga ;) sama to stosowa łam, co prawda miesiaczka była przez kilka godzin intensywniejsza ale przynajmniej nie bolało ;)

a czasami też brzuch boli gdy się przed okresem zje coś ostrego, bądźć gdy się przemarznie...

Ela
3 września 2009
Przed okresem np 2-3 dni wcześniej zacznij brać witaminę C, (albo rutinoscorbin) lub jedz więcej owoców i warzyw, które ją zawierają (naturalna witamina lepiej się wchłania), czyli łącznie przez 6-7 dni dostarczaj większą ilość tej witaminy do organizmu.
witamina ta potrafi skrócić okres o 1 czasem 3 dni. słyszałam, że za pomocą witaminy C możesz opóźnić okres nawet do 5 dni, jeśli dużo przed okresem zaczniesz ją zażywać i ciut większej dawce niż jest to wymagane (nie wiem ile w tym prawdy i czy to zdrowe). Możliwe, że w Twoim organizmie na co dzień brakuje tej witaminy i dlatego masz go co 3 tygodnie. Zmień dietę na zdrowszą a na pewno to Ci pomoże.

Maery
3 września 2009
Ja miałam takie miesiączki ze rzygałam od 8:00 do 17:00, spałam na muszli oparta głową o pojemnik z wodą i średnio co 2-3 minuty musiałam wymiotować, albo siedziałam na wersalce i się skulona kiwałam, a jak było lżej i nie biegałam rzygać to siedziałam w wannie 2 godziny w gorącej wodzie.

Ela
7 września 2009
moja siostra takie też kiedyś miala jak Ty Marta.

Jednak gorąca kąpiel jest niebezpieczna, lepiej już w ciepłej wodzie, ale nie gorącej bo można dostać krwotoku.

domcia120
10 września 2009
Zgłoś się do ginekologa ja miałam takie bóle w sumie to dalej mam ale przepisał mi leki na to i okazało się że mam nadżerkę ...

dunkia
28 lutego 2010
Z leków to mogę Tobie polecic buscopan. Rozkurczowy i szybko dzialajacy
Powinnas jednak zastanowic sie, czy problem nie ma jakiegos innego podloza. Moze za bardzo sie stresujesz w zyciu, pracy? Czasami to moze byc przyczyna

Ewelunia28
3 maja 2010
A to źle , kiedy ma się od 1-2 dni okresu ? I przez te dni strasznie krwawi i muszę zmieniać często podpaski. Często się spóźnia odkąd zaczęłam ćwiczyć :(