Strona główna > Grupy > Antykoncepcja. > Najlepsza forma antykoncepcji ????
Antykoncepcja.

Najlepsza forma antykoncepcji ????

Niki337
15 października 2008
Hejka dziewczyny ;) jakie są według was najlepsze środki antykoncepcyjne ? Pigułki, plastry czy zastrzyk ??? Pytam bo chciałabym wiedzieć co jest waszym zdaniem najskuteczniejsze i najbardziej wygodne, jak się czujecie po pigułkach a jak po zastrzyku, jak jest z odstawianiem, samopoczuciem, ciążą itd.

monim
16 października 2008
Najlepsza forma antyoncepcji?? WSTRZEMIĘŻLIWOŚĆ!!!! Hi, hi, hi..... Tak mi kiedyś powiedziała pani doktor na podobne pytanie.
A tak serio to ja biore tabletki. Zaczynałam od diane 35, potem przerwa i ciąża (planowana) po ciąży też wróciłam do diane. Super się po nich czułam, cera też bez zarzutu no i cena ok. 10-13zł.
Po jakimś czasie pani doktor stwierdziła, że już jestem za stara na diane i zaczęły się eksperymenty. Nie podam nazw bo już ich nie pamiętam ale skończyło się na Yasmine i tak już ok 3 lata. Są skuteczne, nie zatrzymują wody w organiźmie (więc nie ma efektu tycia). Robiłam z nimi różne rzeczy tzn. i przesuwałam nimi termin okresu i odstawiałam na 2 mies. i zawsze wszystko ok., żadnych efektów ubocznych no i przede wszystkim robią to co do nich należy tzn. Olcia nie ma rodzeństwa ;) Tylko cena powala z nóg jak ide do apteki od40 do 50 zł. Ale warto.
Rozpisałam się, że ho, ho.

dgszary
17 października 2008
Definitywnie skonsultuj się z ginekologiem. Tabletki dobre dla jednej dziewczyny, mogą być mało wygodne przy innej.

agusiaczek
18 października 2008
monim ja brałam i jasmine i harmonet, ale i tak trochę utyłam, a na dodatek na brzuchu i udach pojawil mi się paskudny celulit. Mój lekarz powiedział, że jesli masz skłonności do tycia to i tak utyjesz po tabletkach.

Ela
22 października 2008
tabletki są ok, jednak dla kobiet z problemami żołądkowymi poleca się plastry (są nawet trochę lepsze, bo żołądek po dłuższym zażywaniu leków staje się osłabiony) minus w plastrach taki, że może być czasem widoczny ;] (zależy gdzie jeszcze go przykleisz) i działanie jest troszke opóżnione, substancja ma dalszą drogę do pokonania (skóra) niż tabletka, która szybko sie rozprowadza do krwi.

zastrzyki - nie każda kobieta może je mieć, moja siostra miała 2 i do dzisiaj żałuje, ma teraz problemy z okresem. Jej organizm źle przyjął lek i tym samym miała potem wiele problemów ginekologicznych.

SummerOblivion
30 października 2008
Nie zgadazam się z Elą co do jednego. Plastry szybciej sie przyjmują niż tabletki, właśnie o to chodzi, są rozprowadzane bezpośrednio przez skóre. Rozmawiałam na ten temat z wieloma ginekologami. Osobiście stosowałam plastry evra przez 6 miesiecy bardzo byłam zadowolona gdyż nie mialam zadnych skótków ubocznych. Nie trzeba równiez pamiętać o nich codziennie. Jedynym minusem jest to że najlepiej je nosic na ramieniu a to miejsce widoczne, ale ja szczerze mówiąc się tego nie wstydziłam bo widziałam wiele kobiet noszących plastry na ramieniu :P Po odstawieniu schudłam troche i miałam wachanke nastroju ale to normalne pod ok 1,5 tygodnia wszystko wróciło do normy :)

ana26
3 listopada 2008
Ja zażywam teraz Yasmin nie narzekam jak dla mnie sa ok...tylko to pamiętanie o przyjmowaniu o określonej godzinie...

deidri
7 listopada 2008
ja biore yasminella sa ok tylko mam spory apetyt po nich, no i cena jest powalajaca 44 zl

(?)
15 listopada 2008
Wskaźnik Pearla - wskaźnik opracowany przez Raymonda Pearla w 1932 roku określający skuteczność metod antykoncepcyjnych. Wskaźnik ten wyznacza się jako pomnożony przez 1200 (u niektórych badaczy 1300) stosunek liczby niezamierzonych poczęć do liczby badanych cykli, przy stosowaniu ustalonej metody antykoncepcji. Podaje więc liczbę zapłodnień w ciągu roku na 100 badanych kobiet (ok 1200 cykli). Im niższy jest wskaźnik Pearla, tym metoda jest skuteczniejsza. Bez stosowania antykoncepcji wskaźnik Pearla wynosi 85.

Należy mieć na uwadze, iż skuteczność danej metody zależy od różnych czynników, w tym dyscypliny partnerów i jakości stosowanych środków, dlatego też istnieją rozbieżności przy podawaniu wskaźnika Pearla. Podaje się skuteczność dla właściwego stosowania jak i dla nieścisłego stosowania metody.

Warto także zwrócić uwagę, że wartość wskaźnika jest wynikiem badań empirycznych i w sposób istotny zależy od populacji w której są one przeprowadzane. Jest to kolejną przyczyną tego, że ta sama metoda może w różnych badaniach uzyskać różne wartości wskaźnika Pearla.Metoda antykoncepcyjna Przy skrupulatnym przestrzeganiu wszystkich zaleceń dotyczących stosowania danej metody (Przy niepełnym stosowaniu wszystkich zaleceń dotyczących stosowania danej metody)
Kalendarzyk małżeński 5 - 9 (5 - 25)
Metoda objawowo-termiczna 1 - 4 (1 - 25)
Iniekcje hormonalne typu depo 0,3 (0,3)
Tabletki antykoncepcyjne jednoskładnikowe (P) (skuteczność oceniana u kobiet w okresie laktacji) 0,5 (1,0)
Antykoncepcyjna wkładka domaciczna 0,6 (0,8)
Tabletki antykoncepcyjne dwuskładnikowa E+P 0,1 - 1,25 (6,0 - 8,0)
Prezerwatywa męska 3,0 (14,0)
Stosunek przerywany 4,0 (19,0)
Środki plemnikobójcze 6,0 (26,0)
Współżycie bez zabezpieczenia 85,0 (85,0)

paulala
10 czerwca 2009
i powodzenia w wyborze metody :)

paulala
10 czerwca 2009
hej, ja odkryłam niedawno fajną strone o antykoncepcji http://abcantykoncepcja.pl/.Mozesz sobie poczytać ogólnie o różnych metodach, a jak masz jekies konkretne pytanie to mozesz tam napisac do experta- za darmo odpowiadaja i nie trzeba sie logowac. pozdrawiam