Strona główna > Grupy > Antykoncepcja. > Jakie badania?
Antykoncepcja.

Jakie badania?

czarnulka1724
10 marca 2008
Jakie badania można zrobić jak sie bierze tabletki antykoncepcyjne? Bo wiecie w środe mam wizytę u gin to bym ją poprosiła o jakieś skierowanka... doradzcie mi coś... dodam że cytologie i usg narządu rodnego już miałam...

(?)
10 marca 2008
sama Ci doradzi, spokojnie :)

czarnulka1724
10 marca 2008
może i tak... ale wiesz jak to w tej Polsce... tak sie dziwnie porobiło... wolałabym może jej coś podpowiedzieć...

(?)
10 marca 2008
hahaha spokojnie niecierpliwcu, przeprowadzi z Toba wywiad i wszystko bedzie wiedziala :)

(?)
10 marca 2008
Podstawowe badania OB morfologia co więcej chyba nic ewentualnie mocz.Rutyna co jakis czas trzeba powtarzać.

monikad7575
10 marca 2008
Powinnaś zrobić próby wątrobowe przede wszystkim.Powinno się taki badanie z krwi robić jak się bierze tabletki przez dłuższy czas.

(?)
10 marca 2008
czuję się zawstydzona dawno nie byłam u "okulisty"....

czarnulka1724
10 marca 2008
małgosia więc mam powiedzieć jej że chcę morfologię, a na czym to polega?

(?)
10 marca 2008
Morfologia krwi należy do podstawowych i najpowszechniej wykonywanych badań. Pozwala określić stan zdrowia badanego, wykryć zapalenia, zatrucia i wiele innych procesów chorobowych zachodzących w organizmie. Dzięki badaniom biochemicznym krwi dowiadujemy się, jaki jest poziom enzymów, hormonów, białek, elektrolitów i pierwiastków śladowych w naszym organizmie. Wyniki dadzą nam obraz funkcji prawie wszystkich narządów ciała. Ogromna liczba schorzeń nie mogłaby być diagnozowana i leczona bez oceny zmian tych substancji. Jest to bardzo skomplikowane, dlatego też opracowano grupy kilku oznaczeń, które łącznie najdokładniej przedstawiają stan funkcjonowania danego narządu. W związku z tym powstały tzw. profile oznaczeń: profil ogólny - sód, potas, chlorki, mocznik, kreatynina, bilirubina, transaminazy, fosfataza alkaliczna, gamma-glutamylotransferaza, albumina, białko całkowite, wapń, fosfor, kwas moczowy; profil nerkowy - sód, potas, mocznik, kreatynina; profil wątrobowy - transaminazy, gamma-glutamylotransferaza, fosfataza alkaliczna, bilirubina, albumina; profil kostny - białko całkowite, albumina, wapń, fosfor, fosfataza alkaliczna; profil sercowy - transaminazy, kinaza kreatynowa, dehydrogenaza mleczanowa, potas; profil lipidowy - cholesterol, triglicerydy, cholesterol HDL; profil tarczycowy - tyreotropina, tyroksyna Na wyniki niektórych badań mogą mieć wpływ takie czynniki jak: wiek, płeć, ciąża, choroby gorączkowe, pora dnia, alkohol, leki.

czarnulka1724
10 marca 2008
dzięki :) koliberek kochana jesteś :)

czarnulka1724
10 marca 2008
a co to znaczy OB przy wyrazie morfologia co napisała malgosia?

(?)
10 marca 2008
"wiem",po to tu jestem zeby dzielić się tym co wiem,po prostu idz do lekarza on napewno ci doradzi jakie badania zrobić,przede wszystkim cytologia,słyszałam ze mają teraz w zwyczaju badać piersi-tez nie zaszkodzi.

(?)
10 marca 2008
OB krwi-to odczyn Biernackiego,

Chorobami powodującymi przekroczenie norm mogą być: stany zapalne (infekcyjne i nie infekcyjne), nowotwory, choroby rozrostowe krwi (np. białaczki), choroby auto immunologiczne, w zawałach mięśnia sercowego, w urazach, złamaniach kości, w niedoczynności i nadczynności tarczycy, w hipercholesterolemi. Wzrost OB jest również spotykany u kobiet w okresie przedmenstuacyjnym i miesiączki, w okresie ciąży i okresu połogu (od 10-11 tygodnia ciąży do 6 tygodni po porodzie), w czasie czasie stosowania hormonalnych środków antykoncepcyjnych. Zmniejszenie wartości OB występuje w chorobach alergicznych, w obniżonej wartości fibrynogenu, w nadkrwistości.

czarnulka1724
10 marca 2008
ciekawa nazwa to OB :) dzięki, przynajmiej mnie uświadomiłaś i nie pójdę jak burak który nic nie wie :)

(?)
10 marca 2008
Prosze bardzo-po to tu jestem

(?)
11 marca 2008
Nie przesadzajmy z lekarzami.Ja nie robie żadnych baań bez potrzeby.Same szukamy sobie chorób,które siedza w naszej psyhice.Naukowcy udowodnili,że 80% chorób jest naszej winny.Przybieramy sobie o głowy i zaraz jest choroba.

czarnulka1724
11 marca 2008
malgosia2978 jakbyś chciała wiedzieć to tabletki zawierają hormony które są przyczyną np. bezpłodności więc pozwól że sama będę decydowała czy robić sobie badania czy nie

ada
11 marca 2008
birac tabletki twoj lekarz powinnien robic ci badania co pol roku bo i naczej nie moze ci wypisac tabletek na nastepne pol roku aa jezeli tego nie robi to zmien lekarza bo przy tabletkach moga nastapic rozne zmiany lista dzialan niepozadanych jest dluga raz juz pytalas czy to moze miec cos wspolnego z tym ze nie dostajesz orgazmu z ciekawosci przeczytalam ulotke moich tabletek i jest to mozliwe pozdrowienia