Strona główna > Grupy > Antykoncepcja. > Madinette
Antykoncepcja.

Madinette

littlesun
19 sierpnia 2011
Dziewczyny wiecie coś na temat pigułek madinette, ktoś może je bierze? jakie są Wasze odczucia?

kurzamelodia
29 sierpnia 2011
Ja je biorę już chyba od 7 czy nawet 8 miesięcy - nie pamiętam dokładnie. Na początku miałam lekkie plamienia śródcykliczne, które zanikły w 3 miesiącu stosowania tabletek. Innych skutków ubocznych brak. Czuje się świetnie i wiem, że jestem chroniona przed niechcianą ciążą.

Ps. nawet cera mi się mnie przetłuszcza :)

A Ty je już bierzesz, czy dopiero zaczniesz brać?

littlesun
29 sierpnia 2011
No ja własnie dopiero zaczynam i mam trochę stracha przed skutkami ubocznymi.
A poprawiła Ci się cera, chodzi mi o pryszcze?

kurzamelodia
30 sierpnia 2011
Tak, poprawiła, jednak nie licz, że pryszcze znikną w kilka dni, bo się rozczarujesz. Łojotok czy tez pryszcze znikną, ale dopiero po minimum 2-3 miesiącach stosowania. Generalnie im dłużej bierzesz te pigułki, tym Twoja cera robi się coraz ładniejsza, a włosy nie mają tendencji do przetłuszczania się :)

No i nie bój się skutków ubocznych, bo one wbrew pozorom rzadko występują. Natomiast nawet jeżeli pojawią się np. plamienia śródcyklizne, to absolutnie nie jest powód do obaw :)

Ps. a ginekolog przepisał Ci je w jakim celu? Jako środek antykoncepcyjny czy masz może problem z trądzikiem, czy też nieregularnymi cyklami?

littlesun
18 września 2011
To mnie uspokoiłaś, bo w czasie pierwszego opakowania trochę plamiła.
Ja mam przepisane te pigułki na uregulowanie cyklu ale jakby cera się poprawiła to tez bym się cieszyła.
Zaczynam dopiero drugie opakowanie, ale jeszcze ani cykl się nie uregulował ani cera nie polepszyła, zobaczymy co będzie dalej.

kurzamelodia
1 października 2011
Cykl musi się wyregulować siłą rzeczy - przecież tabletek jest 28 w blistrze, a okres tak czy siak dostaniesz w tym okresie siedmiodniowej przerwy :)
Natomiast cera zapewne też ci się poprawi po co najmniej 3-4 opakowaniach pigułek :)

littlesun
23 października 2011
Jak na razie wszystko jest dobrze:) krwawienie pojawiło się w siedmiodniowej przerwie, plamień i innych niepożądanych skutków brak. Tak się zastanawiam czy już tak pozostanie, bo w aptece widziałam trójpak madinette, który wychodzi sporo taniej niż pojedyncze opakowania. Własnie nie wiem czy kupować ten trójpak, bo jak coś będzie nie tak i lekarz odstawi pigułki to szkoda by było.

kurzamelodia
29 października 2011
Wszelakie skutki uboczne w tym plamienia śródcykliczne mogą wystąpić w trakcie pierwszych 3, a nawet 6 opakowań i o ile nie są one nasilone, to nie masz się czym przejmować. Trzeba odczekać i tyle!
Spróbuj kupić jeszcze jedno opakowanie "luzem", a przy następnej recepcie kup ten trójpak, bo rzeczywiście wychodzi dużo taniej.

littlesun
14 listopada 2011
Kupiłam na razie jeszcze pojedyncze opakowanie, ale nie kupujcie madinette w doz bo oszaleli 38zł sobie zawinszowali! W innych aptekach możne te pigułki za 32zł kupić. Chyba na rzecz tego trójpaku tak zaszaleli z ceną pojedynczych opakowań.

kurzamelodia
23 listopada 2011
Nie rozumiem polityki tej apteki. Jakby tak kupić 3 pojedyncze opakowania madinette zapłacimy 114zł, a za trójpak 77zł... I gdzie tu sens i logika?

littlesun
23 listopada 2011
W naszym kraju szkoda energii na dopatrywanie się w pewnych sprawach sensu. Trzeba po prostu być cwanym i mieć trochę szczęścia w życiu a będzie dobrze. Dobrze, że przynajmniej jest możliwość zakupu tych trójapków, bo ja chyba zostanę na dłużej przy tych pigułkach i nie grozi mi bankructwo.

kurzamelodia
24 listopada 2011
No mnie też przy pigułkach bankructwo nie grozi, natomiast grozi mi zawał jak sobie pomyślę, że my kobiety mamy zapierniczać do 67 roku życia na pożal się Boże, emeryturę z Zus-u. Czas chyba otworzyć dodatkowe konto i tam składać sobie na drugą emeryturę.... chociaż po 100zł miesięcznie. Zawsze to COŚ :)