Strona główna > Grupy > Antykoncepcja. > tabsy
Antykoncepcja.

tabsy

niunka710
30 lipca 2010
Byłam 2 dni temu u fryzjera i powiedziano mi ze mam bardzo mało włosów na głowie a zawsze miałam geste i zauwazyłam łysienie w okolicach skroni tzn po bokach na przodzie tu gdzie grzywka byłam u ginekologa przepisał mi bez rzadnych badan antykoncepcyjne tabletki harmonet i moze po nich zaczynaja mi wypadac włosy???mam wizyte w poniedziałek i powiem zeby mi zmienił tabletki bo bede łysa..wczesniej brałam yasmin...na te tabletki mam zrobione badania a te ktore teraz biore przepisał mi inny lekarz do ktorego sie przeniosłam...czy komuś po harmonet wypadały włosy???prosze o rade...

pielegniarka86
30 lipca 2010
Włosy mi nie wypadały, ale miałam problemy z wątrobą.

littlesun
23 października 2011
Moja siostra bierze odpowiednik harmonetu, czyli pigułki o takim samym składzie - sylvie 20 i nie miała takich problemów. Ale za wypadanie włosów nie są odpowiedzialne nasze kobiece hormony, ale hormon męski który też w śladowych ilościach mamy w sobie-testosteron. Jak ten testosteron ma tendencje do przeistaczania się w jakąś tam swoja pochodna, teraz nie pamiętam nazwy, to ten właśnie związek sprawia że włosy wypadają.

kurzamelodia
28 października 2011
No właśnie po tabletkach wypadanie włosów powinno ustąpić. Jeżeli są to zwykłe zachwiania hormonalne, to harmonet, czy jego odpowiednik sylvie powinny spełnić swoje zadanie. Natomiast jeżeli łysienie ma inne podłoże i jest to tzw. łysienie androgenowe, to tego typu tabletki nie wystarczą. Wówczas trzeba podziałać np. cyprodiolem. Ale to już musi powiedzieć ci lekarz i skierować cię na szczegółowe badania.

littlesun
22 listopada 2011
Koleżanka wyżej ma rację, bo cyprodiol jest pigułką którą stosuje się do leczenie trądziku hormonalnego, wypadania włosów spowodowana złą gospodarka hormonalną, i do leczenia lekkich postaci hisurtyzmu, czyli gdy występuje nadmierne owłosienie jak u faceta.

kurzamelodia
2 grudnia 2011
Ale hirsutyzm to chyba raczej rzadka dolegliwość u kobiet? Ja bynajmniej w swoim życiu spotkałam się raz z panią, która miała wąsy i brwi jak dorodny facet. Kurcze przerąbane te nasze babskie dolegliwości :/

littlesun
31 stycznia 2012
Wiesz mi się wydaję, że hirsutyzm jest dość często występującą chorobą jednak wiadomo że kobiety leczą się i depilują i tak na pierwszy rzut oka trudno jest stwierdzić. Ale cyprodiolem takich ciężkich postaci tej choroby chyba się nie wyleczy.