Strona główna > Grupy > Antykoncepcja. > aj dylemat??
Antykoncepcja.

aj dylemat??

niunka710
31 marca 2010
czy moge zacząc branie tabletek antykoncepcyjnych bez okresu?jak juz mowiłam przestłam brac tabletki i mecze sie strasznie z bolem kresu nie widac i tak sie zastanawiam czy jak jeszcze nie mam okresu to czy moge zaczac brac tabletki??

dammin
31 marca 2010
jestem w takiej samej sytuacji jak Ty..chcialam zrobic sobie przerwe w braniu tabletek, a tymczasem wszystko sie pogmatwalo. jestem w 40 dniu cyklu i okresu ani huhu...tez mnie bola jajniki i podbrzusze...w dodatku jestem na diecie, ale od 2 tygodni tak mi sie chce jesc, ze niebawem wroce do swojej poprzedniej wagi..

jednak na Twoim miejscu nie bralabym tabletek tak na wlasna reke...w koncu w ulotce jest napisane, ze trzeba ja wziac w pierwszym dniu okresu...a tak moze np. nie chronic tak jak powinna.

moze lepiej umow sie na wizyte u ginekologa? może coś poradzi...albo poczekaj jeszcze kilka dnia..byc moze sie pojawi miesiaczka.. podobno po odstawieniu to normalne, ze pojawia sie po 40 dniu cyklu.

pielegniarka86
31 marca 2010
nie można brać tabletek w środku cyklu, bierzesz tylko i wyłącznie na początku! Poza tym tabletki anty to nie witaminy, nie można ich brać, rzucać i znowu brać jak się chce. Jak już decydowałaś się na odstawienie to musi być to przemyślana decyzja. Jak na pewno wiesz, te tabletki zawierają hormony, które mają ogromny wpływ na organizm kobiety. Takie manipulowanie może doprowadzić do rozregulowania cyklu, trądziku czy innych zmian hormonalnych, łącznie z problemami z ciążą. Albo bierzesz tabletki długo albo odstawiasz na długo.

Jeśli bolą cię jajniki czy brzuch zażyj No spe czy inny lek przeciwbólowy czy weź ciepłą kąpiel, nie wiem co Ci pomaga, a sposobów jest mnóstwo. Dużo kobiet skarży się na brak miesiączki po odstawieniu tabletek, ale to normalne. Organizm musi się przyzwyczaić :)

pielegniarka86
31 marca 2010
nie można brać tabletek w środku cyklu, bierzesz tylko i wyłącznie na początku! Poza tym tabletki anty to nie witaminy, nie można ich brać, rzucać i znowu brać jak się chce. Jak już decydowałaś się na odstawienie to musi być to przemyślana decyzja. Jak na pewno wiesz, te tabletki zawierają hormony, które mają ogromny wpływ na organizm kobiety. Takie manipulowanie może doprowadzić do rozregulowania cyklu, trądziku czy innych zmian hormonalnych, łącznie z problemami z ciążą. Albo bierzesz tabletki długo albo odstawiasz na długo.

Jeśli bolą cię jajniki czy brzuch zażyj No spe czy inny lek przeciwbólowy czy weź ciepłą kąpiel, nie wiem co Ci pomaga, a sposobów jest mnóstwo. Dużo kobiet skarży się na brak miesiączki po odstawieniu tabletek, ale to normalne. Organizm musi się przyzwyczaić :)

czarnulka1724
26 kwietnia 2010
pielęgniarka ma racje - brałam tabletki rok i trochę się o tym naczytałam... ale dammin czy ta sytuacja z twoim cyklem sie rozwiązała???? no strasznie mnie to zaintrygowało...! to nie jest normalne że po odstawieniu miesiączka jest po 40 dniach.... skad Ty takie info masz? ja po odstawieniu miałam okres normalnie w terminie....