Strona główna > Grupy > Książki ;- ) > Czy czytanie książek może...
Książki ;- )
jaką ostatnio przeczytałyście książkę? jaka jest godna polecenia?
Jakie są wasze ulubione tytułu, itp. itd.

Czy czytanie książek może zmienić wnętrze człowieka???

morelka
17 stycznia 2010
Kochane od dłuższego czasu, zaczęłam czytać książki...Moim ulubionym pisarzem jest Paulo Coelho, więc czytam tylko Jego książki, mało kiedy wpadnie mi książka napisana przez kogoś innego...Zawsze jak czytam, to myślę o tym, i staram sie sobie to wyobrazić...ale do czego dążę, yyy zauważyłam że staram się zachowywać tak jak w tych książkach jest...ostatnio przeczytałam ks.pt. "Największy dar" piekna jest, polecam. Po przeczytaniu bardzo chcę zmienić samą siebie, i wyobraźcie sobie że wychodzi mi to...czytanie pomaga mi w życiu, często rozmawiając z kimś biore przykład z książek a nawet cytuję cokolwiek, jak Wy myślicie czy to jest dobre, czy może sfolgować czytanie? Niektórzy mówią mi że cos mi sie z głową dzieje, ale ja nie uważam żeby coś mi się z nią działo, a to że odniosę się nieraz w rozmowie do książki to chyba nie jest jakieś złe, czy głupie???

zbir
17 stycznia 2010
Ej, ej, oczywiście, że może zmienić, jeśli tego chcesz, i się starasz a to jest ważne.

Skoro lubisz takie klimaty gorąco polecam Ci na youtube film "Sekret. Prawo przyciągania", na pozór to same farmazony, ale pozory są po to by je omijać :D

ps. szkoda tylko, że się tak izulujesz w obrębie swojej pasji, bo jest masa książek o sensie życia zajbistych tak, że Paulo się chowa w dżungle. Polecam Ci np. Nick Hornby "długa droga w dół". Albo jeszcze lepiej J.Carroll "Poza ciszą" - niesamowita opowieść o cudownej, wrażliwej kobiecie która tak bardzo potrzebowała miłości że uzyskała ją okrutnie krzywdząc innych ludzi. pozdro666
Uwaga! mężczyzna!

morelka
17 stycznia 2010
dzięki wielkie, na pewno poczytam:) gdybyś miał coś jeszcze do zaoferowania proszę napisz:) z góry dziękuję

Maery
17 stycznia 2010
"Sekret. Prawo przyciągania" dobre, do tego dodam jeszcze książkę "Potęga podświadomości" Ogólnie temat rzeka i oba tytuły zawierają coś więcej niż puste słowa sekret i podświadomość... Ale na poprawę samopoczucia i do nastawienia się pozytywnie wystarczą :) Ale są rzeczy które nie są powiedziane i napisane, mianowicie to że jak coś bardzo bardzo chcemy i sobie to wyobrażamy to faktycznie nam się to może udać ale kosztem czegoś lub kogoś, to jak lampa alladyna, trzeba umieć precyzować życzenia :) Dla tego trzeba jeszcze poczytać dużo innych książek i poznać inne religie które przekazują różne mądrości... ale jak już wspomniałam - temat rzeka :)

zbir
17 stycznia 2010
morelka no mam dużo do zaoferowania, ale ja lubie raczej bardzo cięzkie rzeczy... Hmm, myślę, że MOŻE spodobają Ci sie takie książki jak:

"Cień wiatru" Zafon, książka która wciąga jak narkotyk.

"Kalekie dzikusy z gorących krajów" Robbins, absurdalna komedia, bardzo nietypowa ksiażka, czyta się swietnie.

"Egipcjanin Sinhue" Waltari, to może być troche za ciężkie, bo akcja rozgrywa się chyba ponad 4 tysiące lat temu. Ale jest tu wszystko to co ludzie uwielbiają: emocje, wiara, przemoc, miłość i seks.

"Czerwone i czarne" Stendhal, hmmm, troche trudne, bo napisane prawie dwa wieku temu. Ale wbija w fotel.

"Pierwszy krok w chmurach" Hłasko, to krótkie opowiadanie, jedno z jego najlepszych. Myślę, że może Ci sie nie spodobać, ale daje do myślenia.

Heh, to tyle. Ale pamietaj że książki niszczą wzrok, i później ludzie co nie czytają wydają się nudni. Więc lepiej pooglądać taniec z gawiazdami ;-)
Uwaga! mężczyzna!

morelka
18 stycznia 2010
wielkie dzięki, na pewno poczytam to co zaoferowałeś:) dziękuję bardzo....a jeśli chodzi o ten "wzrok" to wiesz "taniec z gwiazdami" mnie nudzi, zdecydowanie wole książki...a Ci co nie czytają to nie wiedzą co tracą...:) pozdrawiam

Adka
18 stycznia 2010
Tez lubie czytac,ksiązka poprawia mi nastrój. Ja ogolnie bardzo lubie ksiażki o życiu w innych krajach. Np. jak to jest być zoną muzułmana,albo jak to jest byc muzułmanką. Takie ksiażki daja wiele do zrozumienia,i ucza nas,ze nasze problemy to błachostki w porównaniu do innych problemow jacy maja ludzie w innych krajach.
Ale tez lubie ksiazki o miłości.
I chyba przeczytam ksiażke "Poza ciszą",tą co polecił zbir.

Adka
18 stycznia 2010
A wiec "Czy czytanie książek może zmienić wnętrze człowieka??? Moja odpowiedz brzmi "TAK"

alexandraa13
18 stycznia 2010
oczywiście, książki rozwijają wyobraźnie. ;))
sama od niedawna zaczęłam czytać dużo...
i jestem zadowolona . ;)
dlatego moja odpowiedź również brzmi TAK. ;D.

morelka
18 stycznia 2010
dziękuję za odpowiedź :)

whynot
2 czerwca 2010
Jeśli czytasz w kółko powieści tego samego autora to moim zdaniem nie:) warto od czasu do czasu sięgać po jakieś inne pozycje- trzeba się rozwijać a nie stać w miejscu. Poza Coelho sa tez inni pisarze, niektórzy nawet lepsi:) Może zapoznaj się z propozycją goneta.net- mi ona bardzo odpowiada, może mamy podobne gusta

Szlachetna
16 czerwca 2010
Oczywiście że czytanie może zmienić wnętrze człowieka. A nawet bieg jego życia. Ale oczywiście zależy co to za lektura. Biblia, Koran, to książki które zmieniały ludzi. Współcześnie taką książką jest "Sekret". Sam jej autor przeszedł drogę od bezdomnego do milionera, więc jego teorie na temat przyciągania pieniędzy są wiarygodne i mogą wielu ludzi stymulować do działania i pozytywnego myślenia. Wiecie że Joe Vitale, autor Sekretu będzie 26 w Warszawie prowadził szkolenie?

vogue
24 czerwca 2010
Myślę, że tak, że książki mogą zmienić wnętrze człowieka. tylko oczywiście wszystko zależy od tego, jaką książkę wybierzemy. Jakiego rodzaju. Ale nie tylko jakieś poradniki mogą nas zmienić, ale też książki, które ukazują jakieś wzruszające historie.
Warto jest czytać ;)

karola97
1 września 2010
oczywiście, ze może. Ja czytam ostatnio niesamowity reportaż pt."Trzy filiżanki herbaty" Grega Mortensona. to książka, która uczy jak być lepszym człowiekiem, jak pomagać innym, ale też jak korzystać z życia, uciec od zgiełku i hałasu.

Mimi
17 listopada 2011
oczywiście, że może jeśli natrafisz na ksiażkę z którą sie utożsamiasz, którą rouzmiesz i która w znacznym stopniu odnosi się do twojego życia to w znacznym stopniu, będziesz odnosiła wszystkie rzeczy w niej napisane do siebie, staną Ci się bliskie, i może zaczniesz się pod ich wpływem zmieniać, mnie ostatnio wpadł w ręce tomik wierszy smoleńskie okruchy wydawnictwa goneta.net , bardzo poruszająca lektura