Strona główna > Grupy > Hyde Park > Sposób na plamę z wosku?
Hyde Park
O wszystkim bez ogródek ;)

Sposób na plamę z wosku?

milia
1 czerwca 2009
Jak mam usunąć plamę z wosku z delikatnego materiału?

domcia120
1 czerwca 2009
Materiał schłodzić, wręcz zamrozić. Po kilku godzinach wykruszyć wosk. Włożyć tkaninę między dwie warstwy bibuły i przeprasować ciepłym żelazkiem. Wosk zostanie w bibule. Gdu jeszcz coś zostanie oczyścić wywabiaczem do plam i przetrzeć spirytusem.wyprać.

Maery
2 czerwca 2009
Można wrzątkiem zlać o ile ten materiał zniesie wrzątek... Z tym zamrażaniem to chyba się tyczy gumy do żucia bo wosk wchodzi bardziej w materiał (ale nie jestem pewna) Ja wosk z ubrań zlewałam wrzątkiem, potem plamę polać płynem do mycia naczyń albo jakimś vanishem.

Ela
2 czerwca 2009
Położyć materiał (najlepiej jakaś ściereczka do wycierania naczyń, w każdym bądź razie coś nieprzydatnego, co potem będzie w tym wosku) i przeprasować żelaskiem (tylko uważaj na temp. za wysoka moze spalić twoj materiał)- tak jak napisała domcia.

Woda nie zmyje wosku, a wysoka temp zniszczy ten delikatny materiał, wosk się rozpuszcza tylko od bardzo wysokiej temp. i może przenieść się na inny materiał, chociaż w 80%

Maery
2 czerwca 2009
Ja zawsze lałam wrzątkiem i zawsze się udawało, tylko trzeba to zrobić od drugiej strony plamy trzymając materiał tak by wszystko ściekało a nie rozlewało się na boki, coś jak lejek nad zlewem

milia
5 czerwca 2009
Dziękuję Wam Bardzo:*
zabieram się za tą plamę :)

LaaLaLaa
21 czerwca 2009
Szmatka na plame + przeprasowanie ^^
Uwaga! mężczyzna!