Strona główna > Grupy > Hyde Park > Czy wyprowadzac sie na wies?
Hyde Park
O wszystkim bez ogródek ;)

Czy wyprowadzac sie na wies?

malastka
24 lipca 2008
Witam!
Postanowilam napisac o sprawie,z ktora motam sie juz jakis czas...Chodzi o wyprowadzke na wies.Ja od zawsze mieszkam duzym miescie natomiast moj Maz pochodzi z malutkiej wioski wsrod pól...W sumie zawsze marzyl mi sie dom z dala od miasta,a teraz kiedy jest mozliwosc realizacji,to...wystraszylam sie...
Bez kina,restauracji,tlumu ludzi na ulicach...
Mamy malutka Corunie,wydaje mi sie,ze w miescie jest dla Niej wiecej mozliwosci...Sama nie wiem..
Z drugiej strony na wsi moglabym miec swoj wymarzony ogrod,koty,moze konika dla Myszki,pracownie,swiety spokoj...
Troszke mi zal znajomych,ale mysle sobie,ze te najtrwalsze,najprawdziwsze przyjaznie i znajomosci by przetrwaly niezaleznie od odleglosci...
Nie wiem,co robic.Pewnie uplynie jeszcze duzo czasu zanim podejmiemy decyzje.Albo zycie podejmie ja za nas.Na razie jezdzimy tam czesto-na weekendy.
Napiszcie,prosze,co o tym myslicie...
Z gory dziekuje i pozdrawiam!
:)

(?)
24 lipca 2008
Myślę ze jeśli marzyłaś o mieszkaniu na wsi to odnajdziesz się tam:)Ja od zawsze mieszkałam w wielkim mieście,w hałasie i smrodzie i nie przeszkadzało mi to, jednak gdy sie wyprowadziłam do maleńkiej miejscowości spodobało mi sie bardzo i o dziwo lubie moje senne miasteczko:):):)

Ela
24 lipca 2008
Wieś .... ;] a pomyśl o swojej corce z innej strony, dzieci z miasta częściej chorują na lekkie jak i na ciężkie choroby.

a do miasta zawsze będzie mogla wrocić jak dorośnie, sama kiedyś przecież wybierze co dla niej lepsze jest.

a teraz pomysl trochę o sobie ;] a na plotki, czy poznać kogoś milego możesz też i na wsi, na wsi ludzie sa jak rodzina.... w mieście ludzie są zabiegani.

(?)
24 lipca 2008
Skoro marzyłaś o domku na wsi to zrealizuj swoje marzenie,na wsi jest o wiele zdrowsze powietrze niema tego okropnego hałasu.Na wsi masz naturę na wyciągnięcie ręki a w mieście jedno wielkie zamieszanie.Dzieciątko może spokojnie bawić się na podwórku biegać skakać i szaleć do woli.Za nic w świecie nie zamieniłabym wsi na miasto :)

(?)
24 lipca 2008
20lat życia spędziłam na wsi,kiedy byłam dzieckiem uwielbiałam ten spokój,cudownie było bawic się w sadzie,jesc warzywa z własnego ogródka.Im byłam starsza tym bardziej odczuwałam jak wies mnie ogranicza.Nie było gdzie spedzac wolnego czasu,mogłam zapomniec o jakichkolwiek zajęciach dodatkowych,długimi godzinami stałam na przystanku czekając na autobus do szkoły,który czasem nie przyjeżdżał jesli np. zimą zasypało drogi.Latem mieszkanie na wsi jest wspaniałe,zimą potrafi byc uciążliwe.Przemysl to dobrze bo to naprawdę poważna decyzja.

(?)
25 lipca 2008
mam ten sam problem teściowa naciska żeby do niej się przeprowadzić ale nam się udało przełożyć to do następnego roku pod pretekstem komunii syna ale powoli remontujemy sobie dom bo to fajna rzecz.Są + i MINUSY daleko do lekarza,do szkoły,przedszkola , nie mówie o sklepach. Musisz podjąć sama decyzje żebyś nie miała do nikogo pretensji rozważ plusy i minusy ja się zdecydowałam na przeprowadzkę na wieś tam życie jest tańsze bo wychodujesz warzywka,kurki nawet możesz mieć świnke i co więcej potrzeba?Ja obecnie jestem na wychowawczym i jak wyprowadzę się na wieś to chyba nie wrócę do pracy.Decyzja należy do ciebie

(?)
26 lipca 2008
Ja mam 18 lat i mieszkam w dzielnicy Gdańska oddalonej od centrum o 20 km. I choć otoczenie jest piękne - plaża, przyroda, dzikie zwierzęta, rowerowe wycieczki, ogród (a niektórzy sąsiedzi mają krowy, kozy itd.) i bardzo kocham tą soją "wiejską dzielnicę" to do liceum mam 25 km i dojazd do szkoły zajmuje mi bardzo dużo czasu - ponad 3 godziny każdego dnia, a zimą jest jeszcze gorzej. Strasznie żałuję, że nie mieszkam w mieście, że nie mam kontaktu z przyjaciółmi, nie mogę iść na zakupy, do kina, muzeum kiedy mam na to ochotę.
Ze względu na przyszłość swojej córki - nie przeprowadzaj się na wieś!

mkb726
26 lipca 2008
witam ja tez pochodze i wychowalam sie w miescie w poznaniu moj maz tez pochodzi z malej wioski ja nie mialam problemu i zdecydowania sie czy sie wyprowadzic na wies sa plusy i minusy ale wolalam mieszkac zdala od miasta z czasem tego brakuje ale na wsi dzicko jest duzo zdrowsze niz w miescie wiem cos o tym teraz nawet juz na tej wiosce nie mieszkam dostalam szanse od zycia i sie wyprowadzilam zagranice do skandynawi nic bym mnie z ta teraz nie wyciaglo z zagranicy a na wiosce wierz mi jest oki mozna sie obejsc bez kina czy restauracji a zawsze tez mozna wyjechac ido miasta i sie pobawic pozdrawiam mkb726

malastka
28 lipca 2008
Witam,witam!
Bardzo dziekuje wszystkim za odzew! ;)
mkb726-ja tez jestem Poznanianka ;)Piszesz,ze na wsi fajnie,ale juz bys nie wrocila...Z reszta nie dziwie sie-skoro zapuscilas juz korzenie gdzie indziej i bardzo Ci sie tam podoba.
18latkazewsi-wiesz,Ty nie masz tak daleko do miasta.Przeciez mozesz juz zrobic prawko,a i autka nie sa w tej chwili juz takie drogie-zachecam!I wlasnie na przekor wszystkiemu chcialabym zeby nawet na wsi moja Corcia miala dostep do zajec,ktore Jej sie wymarza-oczywiscie na miare naszych mozliwosci.Mysle,ze to mozliwe przy odrobinie dobrej woli z naszej strony.
anna1968-a mi sie wydaje,ze Ty tez sie wahasz z ta przeprowadzka...Piszesz,ze"udalo Wam sie ja przelozyc"...Ale z tego,co piszesz pozniej wynika,ze juz zdecydowalas na tak.My tez rozpoczelismy juz remont domu.Na nasze szczescie/nieszczescie(?)bedziemy tam mieszkac sami :) z tego akurat sie ciesze.
monika20060,Ela,marta7,Gosciu-dziekuje za porady(raczej na tak)-bardzo fajnie przeczytac czyjes zdanie na temat nurtujacego mnie problemu.
Pozdrowionka jeszcze z miasta ;)

Agnia
28 lipca 2008
Ja też zawsze mieszkałam w mieście i ... nigdy nie myślałam o przeprowadzce. Lubię Miasto, podoba mi się że Tu wszystko jest blisko i zawsze są wokuł ciebie ludzie. Oczywiście miasta mają wady- niezasypiają, a wszyscy mieszkańcy są bezimienni, anonimowi i znieczuleni.
Jednak ja nie wyobrażam sobie życia na wsi i jeśli miałabym taki wybór jak ty to zostałabym w mieście (również ze względu na dziecko i własne perspektywy)

Natalia2308
12 sierpnia 2008
A ja Ci powiem, ze zalezy jak duza wies i jacy ludzie. ja z wlasnego doswiadczenia wiem ze ludzie we wsi sa straszni. w malej wsi... kazdy ma Cie na talerzu. co nie uslyszy to dopowie i tworza sie takich historie ze szok. cisza spokoj no ok, moze i tak, ale jednak brak sklepow, kina, teatru czy tloku ludzi potrafi irytowac. jesli masz wybor radze jednak pozostac w miescie :) no ale to tylko moje skromne zdanie... pozdrawiam.

dnmMili
25 lipca 2009
Ja myślę że na wsi też będzie jej dobrze, mam koleżanki z klasy ... ze wsi a ja osobiście mieszkam w mieście i nie widzę żadnej różnicy między nimi a nami - one może zdrowsze jedynie. Mniej spalin...

Madziusiaxxx
28 sierpnia 2009
Ja sama mieszkam na wsi,i powiem szczerze za nic w świecie nie przeniosłabym sie do miasta ;]]
Tu jest spokój , na podwórko mozna wyjść bez problemu , ogólnie jestem bardzo zadowolona ;]