Strona główna > Grupy > Słodkości > Czekoladowe ciekawostki
Słodkości
Czekolada - mleczna, gorzka, z orzechami, z rodzynkami, truskawkowa, bąbolada, itd
Cukierki, lizaki, batony. Pyszne i szybkie ciasta, przepisy.
Dla wielbicieli słodkości.

Czekoladowe ciekawostki

Ela
14 lipca 2008
Czekoladzie przypisuje się często właściwości afrodyzjaków.

DAWNIEJ spożywana była jako napój. Wypijano ją na gorąco z dodatkiem ostrych przypraw oraz miodu.

TERAZ najbardziej powszechna jest czekolada w postaci tabliczek, jednak daje się zaobserwować się powrót do przeszłości - kawiarnie oprócz kawy serwują też gorącą czekoladę. Czekolada z chili, kakao, gałką muszkatołową, cynamonem, miodem i wanilią wabi wspaniałym aromatem i charakterystycznym, ostrym, ale przyjemnym smakiem.

Ela
14 lipca 2008
Czekolada ma wiele zalet. Poza smakiem, który zawdzięcza ciekawej kompozycji składników, jest dobrym źródłem ważnych dla prawidłowego funkcjonowania pierwiastków: potasu, fosforu, magnezu.
Czekolada zawiera również substancje, które mają wpływ na różne procesy zachodzące w organizmie. Jedną z nich jest teobromina - alkaloid, którego działanie jest bardzo podobne do działania kofeiny, jednak o mniejszej sile. Może ona pełnić funkcje rozluźniające mięśnie oraz relaksacyjne. Gorzka czekolada zawiera jej około 10 mg w porównaniu z czekoladą mleczną, w której znajduje się w ilości 5 mg. Teobrominę wykorzystywano w starej medycynie jako lek moczopędny lub środek nasercowy.

Ziarno kakaowe, z których powstaje czekolada jest bogatym źródłem flawonoidów, które znajdują się także

midolce
17 sierpnia 2008
Czekolada na szare dni - NAJLEPSZA. Problem jest gdy tych szarych dni jest więcej .. no i wiecej na wadze :( :)

amandaa
31 maja 2011
Ja niestety po zjedzeniu dużej ilości czekolady zauważam zmiany na skórze.. :( wypryski.. Pomimo wieku.. A tak lubię czekoladę :D Kocham normalnie :)